Çeşme- Sakız Adası ile Ayvalık- Midilli Adası hatlarında yolcu gemisi ve feribot çalıştıran S. S. Turizm ve Yolcu Deniz Taşıyıcılar Kooperatifi (TURYOL) Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Can, Travel Turkey İzmir (TTI) fuarında başarılı bir tanıtım çalışması yaptıklarını, yıl içinde yaşanan olumsuzluklar nedeniyle her iki hatta da kan kaybı yaşandığını, belirsizliklerin sona ermesiyle hatların kısa sürede toparlanacağını söyledi.

MİDİLLİ HATTINDA ARTIŞ BEKLERKEN YÜZDE 35 DÜŞÜŞ YAŞADIK



Çeşme - Sakız hattında bu yıl seferlere başladıktan hemen sonra, 15 Temmuz’da darbe teşebbüsü nedeniyle hattın durgunluğa girdiğini söyleyen Yunus Can, “Özellikle yeşil pasaportlu olanların yurt dışına gidişleri hemen hemen bloke edildi. Bordo pasaportlu vatandaşların yurt dışına kontrollü bir şekilde çıkışlarına izin verildi. Bunlar Sakız’ı da, Midilli’yi de ciddi boyutta etkiledi. Yolcu sayısında önemli düşüşler yaşadık. Midilli hattında 2015 yılına göre yüzde 35 civarında bir yolcu kaybımız oldu. Oysa biz bu yıl, geçen yıla oranla yüzde 20 - 25 gibi bir artış bekliyorduk. Bu açıdan bakınca yüzde 60’lık bir kayıp söz konusu diyebiliriz. Her şeye rağmen yine Midilli’ye gitmek isteyenler vardı ancak 15 Temmuz’dan sonra bıçak gibi kesildi. İlk haftalarda yolcu sayısında yüzde 80 - 90’lara varan düşme yaşandı” diye konuştu.



SAKIZ HATTINDA TIR TAŞIMACILIĞINI CANLANDIRMAK İSTİYORUZ

Yolcu trafiği dışında Sakız hattını canlandırmak için bir takım girişimlerde bulunacaklarını belirten TURYOL Başkanı Can konuyla ilgili olarak şu bilgileri verdi:

“Binek arabasıyla Çeşme’den Sakız’a gidenler ile Ayvalık’tan Midilli gidenler arasında ciddi oranda fark var. 15 Temmuz nedeniyle bu yıl Sakız hattında sağlıklı bir değerlendirme yapma imkanımız olmadı. OHAL bir kalksın, bir yaz sezonu daha yaşayalım ve değerlendirmemizi ona göre yapalım diyoruz. Ayrıca çok önem verdiğimiz bir konu da hattaki TIR taşımacılığı. Bazı TIR nakliyeci firmalarıyla da yakın bir zaman içerisinde görüşmelerimiz olacak. Sakız adasından Atina ve kuzey Yunanistan’daki Selanik ile Kavala’ya seferler var. Başta Ege ve Akdeniz bölgelerinden olmak üzere İç Anadolu ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da üretilen malları tüm Balkan ülkelerine götüren TIR’lar karadan da gitse Kavala ve Selanik’ten geçiyor. Hem zamandan ve nakliye ücretinden tasarruf, hem de İpsala gümrük kapısında saatler süren geçiş sıkıntısı yaşanmaması için Türkiye’yi Çeşme - Sakız üzerinden Yunanistan anakara ve Balkanlara bağlayabilirsek, nakliyeci de kazanacak Türk ekonomisi de. Yapacağımız temaslar sonucu çeşitli nedenlerle kaybedilmiş bu hat müşterilerini yeniden kazanmalıyız. Başlangıçta sadece Ege firmalarını tekrar bu hatta yöneltebilirsek gerisi gelir. Bu şekilde bu hattı rantabl hale getirebiliriz. Onlarla bir anlaşmamız söz konusu olursa o zaman Chios feribotuyla Çeşme’de devam edeceğiz. Eğer TIR taşımacılığında Çeşme - Sakız hattı tercih edilmeyecekse o zaman feribotu Midilli’ye çekebiliriz. Bunun kararını zaman içerisinde vereceğiz. Böyle bir durum olursa Çeşme - Sakız arasına sadece iki yolcu gemisiyle hizmet vermeye devam edeceğiz.”



İZMİR-MİDİLLİ HATTI ETKİLEMEZ, YETER Kİ YOLCUYU DENİZDEN SOĞUTMASIN

Mayıs ayında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İZDENİZ’e ait bir gemisiyle başlaması gündemde olan İzmir - Midilli seferlerinin kendilerini etkilemeyeceğini belirten Yunus Can, “Bizim Ayvalık - Midilli hattında ağırlıklı olarak hitap ettiğimiz yolcu daha çok İstanbul’dan, Trakya, Bursa, Çanakkale’den yani kuzeyden geliyor. Elbette İzmir, iç Ege, Balıkesir yolcumuz da var ama ağırlık kuzeyden. Bu nedenle Ayvalık - Midilli seferlerimizin olumsuz etkileyeceğini düşünmüyorum. Belki şöyle bir şey olabilir; İZDENİZ bu hata katamaran koyacakmış. Katamaranların altına deniz vurduğu zaman gemiyi hayli sarsar. İzmir - Midilli arası gidiş veya dönüşte gemiler ağır bir denize ya da hafif bir fırtınaya maruz kalırlarsa, yaklaşık 2,5 saat sürecek bu yolculukta denizin çalkantısından oluşan rahatsızlık ve tedirginlik insanları denizden uzaklaştırabilir. Bir daha gitmez o yolcu. Hatta artık o yolcuyu Ayvalık’tan bile Midilli’ye gönderemezsin. İzmir - Midilli hattının bize o açıdan belki bir zararı dokunabilir, onun dışında bizi etkilemez” dedi.

YATIRIMCININ ÖNÜNÜ KESEN BELİRSİZLİKTİR


TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy TURYOL standında Yunus Can’ı ziyaret etti

TURYOL’un İstanbul’da hem kent içinde, hem Marmara limanları arasında, hem de İzmir Körfezi’nde seferler yapan, İstanbul boğazında özel turistik turlar ve şirket kokteylleri düzenleyen 68 gemilik filoya sahip bir firma olduğunu, yurt dışına Midilli ile başlayan, Sakız ile süren seferlerin başka hatlarla da süreceğini, bunun için yeni yatırımlar planladıklarını ama belirsizlikler nedeniyle beklemede olduklarını vurgulayan Yunus Can sözlerini şöyle sürdürdü:

“İlk Midilli hattıyla yurt dışı seferlerimize başlamıştık. Oradaki seferlerimiz oturdu artık düzenli bir şekilde devam ediyor. Bu yıl da Sakız hattına girdik ve kendi tanıtımımız için biraz daha süreye ihtiyacımız var. Çeşme - Sakız arasında şu anda Midilli’de ilk senelerdeki aynı dönemi yaşıyoruz. Her şey normal olsaydı biz bir senede açığı kapatır, kendi yolcu sayımızı ikiye üçe bile katlayabilirdik. Fakat ülkenin hem ekonomik hem de siyasi açıdan bir belirsizlik içine girdiği bir ortamda en çok etkilenecek olan sektör turizmdir. Dolayısıyla 2017’de durağan bir döneme girmiş olacağız ki, belirsizlik kötü bir şey. İş adamı neye göre yatırım yapacak? Belli değil. Otel sahibi de, tur operatörü de, seyahat acentesi, uçak uçuran, gemi kaldıran da kendi çapında yatırım yapmak, en azından mevcut yatırımını sektörde rekabet edebilir seviyede tutabilmek için takviye yapmak durumunda. İş dünyası için geçerli bu durum, tatile çıkmayı düşünenler için de farklı değil. Tatil için ne kadar bütçe ayıracaksınız? Belirsizliklerin hüküm sürdüğü zamanlarda, insanların ilk önce para harcamasını kesecekleri, tasarruf edecekleri yer tatildir. Bir aile “Bu yıl tatile çıkmayıverelim” diyerek bütçesinden ilk tırpanı turizmciye vurmuş oluyor. Bu nedenle de ben 2017’yi 2016’dan daha iyi olacak diye beklemiyorum. Umarım ben yanılırım, bir sihirli değnek ülkeye değer de uçarız, herkes huzur içerisinde tatilini yapar. 2017 için kara bir tablo da çizmek istemiyorum, muhalif kesim zaten bunu yapıyor ama bazı gerçekleri de görmeden kendi kendimizi sabote etmemeliyiz.”



BAŞARIYI GETİREN EN ÖNEMLİ FAKTÖR ÖZ DENETİMDİR

Çok uzun yıllardır başarılı bir şekilde denizde yolcu taşımacılığı yapmanın kolay bir şey olmadığına dikkat çeken TURYOL Başkanı Can, bu başarının ardında yatan gerçeğin ise müşteri memnuniyeti için sürekli bir öz denetim olduğunun altını çizerek, “Yolculuk için tercih edilmemizin nedenlerinin başında, şirket iç disiplini ve yönetmeliklerinden kaynaklanan hizmet kalitemiz ve konfor geliyor. Bir defa her personelin ne şekilde çalışacağı kayıt altına alınmıştır. Ayrıca bizim istikrarlı sefer yapma gibi asli bir prensibimiz var. Hava koşulları müsaade ettiği sürece, bizde sefer iptali olmaz. İlan edilen tarife ne ise, onu birebir uygularız. Bu beraberinde yolcu nezdinde güven duyulmasını getiriyor. Bu da bizim için gurur verici bir şey. Örneğin Çeşme’de Sakız gemisi 09:00’da kalkıyor, saat 08.40’da kontuar kapatılır, artık bilet satışı yapılmaz. Liman Başkanlığı’na yolcu listesi verilip çıkış izni alınır, pasaportta bir yığılma yoksa gemi tam saatinde hareket eder. Bunu yapmazsak yolcu güvenini sağlayamayız. Biz önce kendi açımızdan üzerimize düşenleri eksiksiz yerine getirmeliyiz ki, ondan sonra yolcuya ‘Buyurun gemimize bekleriz’ daveti çıkarabilelim. Yolcunun memnuniyetini kazanabilmek için, biz kendimizi her zaman yolcu yerine koymuşuzdur. Bu özeleştiri ve denetimi kendimizin yapması halinde ancak yolcuyu memnun edebilecek bir ortam yaratılmış olabiliyor. Bizde sürekli bu öz denetim vardır. Yolcunun bütün isteklerini dikkate alarak yerine getirmek lazım. Çeşme hattında hizmet veren Necdet Ali Yıldırım gemisi denizci bir yapıda, ağır gemidir, makineleri güçlüdür. Su geçirmez kapaklarından tutun da, bütün can sandallarına kadar hepsi olağanüstü hallerde işlevini yerine getirecek şekilde otomasyonlu yapılmışlardır. Bunları güvenlik açısından söylüyorum. Yolcu konforu açısından koltukların hem rahatlığı hem de koltuk arası mesafesi ve geçiş - yürüme alanları rahatlığı çok önemli. Biz bütün gemilerin alt salonları ve üst güvertedeki koltukların tamamını belirli aralıklarla ıskartaya çıkarıyoruz. Yerlerine yeni ve belli standartlarda koltuklar getiriyoruz. 68 geminin hepsinde bu böyledir. Ayrıca seyahat esnasında gemi içerisinde rahatça dolaşabilme, belli bir sahada hapsolmamak için geniş tutulmuş alanlar mevcut. Gemi yolculuğunu keyifli hale getirebilecek şekilde tasarlanmış gemilerdir ve hemen hemen hepsi aynı niteliktedir. Aralarında yaş farkları vardır sadece. Necdet Ali Yıldırım şimdilik Çeşme - Sakız hattında hizmet veriyor. İleride bir değişiklik olacak olursa, yerine gelecek gemi, bu gemiden daha üstün niteliklere sahip olacaktır” dedi.

Fulya OMAÇ / Çeşme