Hüseyin Baraner, dünya genelinde ekonomilerde sıkıntı yaşandığını, bunun turizm sektörünü de etkilediğini belirtti. Baraner, "2013 yılı tam olarak berrak değil. Tahminler ve yorumlar farklı. Turizmciler ya hafif iyimser ya da biraz tedirgin ve telaşlı" dedi.

Almanya'nın da dünya ekonomisindeki gelişmelerden etkilendiğini, ancak Almanların tatil anlayışının farklı olduğunu anlatan Baraner, şunları söyledi:

"Yaz aylarında Alman ekonomisine yüzde 1.6'lık büyüme şansı tanıyan Almanya Merkez Bankası son tahmin raporunda bu oranı yüzde 0.4'e çekmesine rağmen, 2013'te turizmde en hareketli piyasa yine Almanya olacak. Çünkü bizde kefen Almanlarda tatil parası muhakkak bir yerde saklıdır. Almanlar için hayat ne kadar zorlaşırsa zorlaşsın, bazı Almanlar içi şartlar ne kadar ağır olursa olsun, tatil onların yaşamının hem kaynağı hem de kaymağıdır. Almanlar için tatil yaşam öpücüğüdür. Tatil, basit bir kelime ama Almanları hemen duygusallaştırmaya yetiyor. Tatil sözcüğünü duyan Almanların yüzü hemen gülüyor. Almanya'da çocuklar, yaşlılar, çalışan, çalışmayan, emekli, engelli, zinde, hasta, zengin, fakir herkes için yılın en önemli, en vazgeçilmez dönemi, en tatlı gereksinimi, bitmez tükenmez birinci özlemidir tatil. Denize ve güneşe yolculuk onlar için adeta Kabe yoluna dönüşür. Sonsuz ve bitmez tükenmez yaşam kaynağıdır Almanların seyahat romantizmi."

ALMANLAR CAN SİMİDİ OLACAK

Dünya turizminin kalesi olarak nitelendirilen Almanya'nın turist kabul eden ülkeler için 'can simidi' vazifesi gördüğüne de değinen Hüseyin Baraner, "Birçok ülkenin turizm gelirlerinde Almanya'nın payı büyüktür ve her yıl büyümektedir. Başı sıkışan ve ürünleri elinde kalan dünya turizmcileri hemen Alman pazarlarına koşar. Bu, neredeyse 40- 50 yıldır böyledir" diye konuştu.

Almanya'da turizm sektöründeki firmaların, birkaç istisna hariç, hep dimdik ayakta durduklarını ve rekor kârlara eriştiklerini anlatan Baraner, Türkiye'nin Almanya turizm pazarına yönelik özel bir strateji planı geliştirmesini istedi. Baraner şöyle devam etti:

"Türkiye, böyle devasa yapılı, ciddi bir pazarın içinde şimdiden önemli bir yere sahip. Pazar payımız her yıl büyüyor. Hatta 2023 yılından önce, bugünkü 5 milyon turistten 10 milyon turiste çıkabilecek bir altyapıya sahip olduğumuzda sık sık söyleniyor. Ancak, 2023 turizm stratejimiz için kaynak ülkelerin başında Almanya olmalıdır. Sektörümüz ve bakanlığımız 10 yıllık 'Almanya- Türkiye Turizm Geliştirme ve Çeşitlendirme Stratejik İşbirliği Planı' hazırlamalı ve hayata geçirmek için tüm gerekli bilimsel, sektörel ve akademik çalışmaların başlaması için ön ayak olmalıdır. Alman halkının Türkiye'ye olan merakı ve ilgisi her geçen gün artıyor. Uzun vadede Alman pazarını öne çıkarmak gerek. Kısa vadede ise özellikle 2013'te Alman turiste oynayan kazanır diyebilirim."



BT(SU/CK)