Moody’s Türkiye’nin kredi notunu B1’den B2’ye düşürdü. Görünümü negatif olarak teyit ederek, AKP'nin ekonomik kriz sonrası iktidara geldiği dönemin de altına düştü.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Türkiye’nin kredi notunu “B1″den “B2″ye düşürdü. Moody’s not görünümünü ise “negatif” olarak teyit etti.

Reuters’ta yer alan habere göre, Moody’s’in açıklamasında Türkiye’nin dış kırılganlıklarının muhtemelen ödemeler dengesi krizine yol açabileceği ve mali tamponlarının aşınmakta olduğu kaydedildi.

Türkiye’nin kredi notu 2001 krizinin de daha altında bir seviyeye gerilerken Mısır, Jamaika ve Ruanda gibi ülkelerde aynı kredi notu seviyesine sahip oldu.

Kurum tarafından yapılan açıklamada 4 Eylül itibariyle altın dahil Merkez Bankası’nın toplam rezervlerinin bu yıl yüzde 40 azalarak 44.9 milyar dolar seviyesine indiği hatırlatıldı. Kurum tarafından jeopolitik risklerin de not indiriminde etkisi olduğu vurgulandı.

Ekonomi yazarı Uğur Gürses de notun açıklanmasının ardından “Moody's Türkiye'nin kredi notunu B2'ye düşürdü. Bu seviye, iktidar partisinin 2003'te devraldığı kredi notunun altında. Hem de tarihsel olarak en düşük seviye” ifadelerini paylaştı.

Gürses devamında, “Bilmeyenler için hatırlatma: Moody's gibi kredi dereceleme kuruluşları ülkemize borç veren kurumlara, fonlara, yatırımcılar yazıyor bu değerlendirmeleri. "Ben takmıyorum" demek işe yaramıyor” ifadelerini kullandı.