SIPRI raporunda Enstitü’nün top 100 listesinde bulunan silah üreticisi firmaların 2013-2014 yılları arasındaki silah satışlarının yüzde 1.5 azaldığı, bunun Kuzey Amerika ve Batı Avrupalı silah üreticilerinin satışlarının azalmasından kaynaklandığı, buna karşın başta Rusya olmak üzere Türkiye ve Güney Kore’nin silah satışlarını arttırdığı vurgulanıyor.

SIPRI’nin silah endüstrisi araştırmacılarından Pieter Vezeman Türkiye’nin silah teslimatında daha fazla kendine yeter bir ülke olmak istediğinin altını çizerek “Hem Türkiye hem de Güney Kore’de silah üretiminde başarılı firmalar var. Artık sadece geleneksel silah üreten ülkelerin varlıkları söz konusu değil. Diğer ülkelerle de rekabet etmek zorundalar. Silah satın almak isteyen ülkelere artık ‘hayır’ deme olanakları yok.’’ dedi.

Sipri 2014 yılında, silah endüstrisini geliştirme hedefi koymuş ülkelerdeki gelişmeleri daha iyi takip edebilmek için Türkiye, Hindistan, Brezilya ve Güney Kore’nin içinde bulunduğu yeni bir kategori oluşturmuştu. Raporda bu kategoride bulunan ülkelerin silah satışlarının top 100’deki firmaların toplam satışları içinden yüzde 3.7 lik bir pay aldığını, gelirlerini de yüzde 5.1 oranında arttırdıkları belirtiliyor.