Kumluca'da gerçekleştirilecek Domatexpo Domates Fuarı için hazırlıklar sürüyor. Fuar hazırlıkları Kumluca Belediyesi Toplantı Salonu'nda yapılan toplantıda değerlendirildi. Toplantıya, Kumluca Kaymakamı Salih Işık, Kumluca Belediye Başkanı AK Parti'li Hüsamettin Çetinkaya, MSK Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Kolocuoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Adem Aydın ve sektör temsilcileri katıldı.

Toplantıda konuşan Kaymakam Salih Işık, ilçenin geçim kaynağı domatesin örtü altı üretimi olarak yaklaşık 37 bin dekar alanda yapıldığını söyledi. Bu rakamın ikinci ekimle birlikte 52 bin dekara çıktığını anlatan Kaymakam Işık, ilçe halkının geçim kaynağı domatesin fuar sayesinde daha iyi yerlere geleceğine inandığını vurguladı.

Belediye Başkanı Çetinkaya da Kumluca'nın seracılıkta bir marka haline geldiğini, bu markanın 'Domatexpo Domates Fuarı' ile tescilleneceğini kaydetti. MSK Fuarcılık Başkanı Kolocuoğlu ise "Hedefimiz fuarı gelecek yıl yurtdışına açmak ve sonraki 3 yıl içinde de uluslararası konuma getirmek "dedi.

ÜRÜN BAZLI TEK TARIM FUARI

MSK Fuarcılık Ziraat Ajansı Genel Müdürü Erdem Güner ise fuar hakkında katılımcılara bilgi verdi. Türkiye'de 37 tarım fuarı düzenlendiğini hatırlatan Güner, Domatexpo Domates Fuarı'nın 'tek ürün' bazlı ihtisas fuarı olma özelliğini taşıdığını kaydetti. Fuarın amacı hakkında da bilgi veren Güner, hedeflerinin bitkisel tarım sektörünün lokomotifi konumundaki domates hakkında her türlü bilgi ve teknolojinin paylaşabileceği, domates üzerine çalışan üreticilerin işbirliği yapmalarına imkan verecek 'Yetiştiricilik ve İşbirliği Platformu' oluşturmak olduğunu söyledi.

İŞ HACMİNİ GENİŞLETMEYİ HEDEFLİYOR

Güner, fuarda yeni domates çeşitlerinin tedarikçilere tanıtımı, domates üretimi ve pazarlanma tekniklerinin sektöre tanıtımının yapılacağını aktardı. Güner, "Domates üzerine çalışma yapan tohumcusundan üreticisine, komisyoncusundan market ve manavına kadar bütün sektör paydaşları, üreticileri ve tedarikçileri bu fuarda buluşacak. Fuar bir anlamda sektör temsilcilerini kaynaştırarak sektörel ticaretin ve sektörel iş hacminin gelişmesine katkı sağlayacak" diye konuştu.

STANDLAR DOLDU

3 gün sürecek fuarda, tohum sektörel lojistik ve ambalaj, sulama, modern domates seraları, sertifikasyon, sektörel makine ekipman üretim yapan firmalar, domates üreticisi kooperatif ve birlikler, sektörün değişik alanlarında faaliyet gösteren pek çok firma yer alacak. Tüm standların dolduğu fuara, Türkiye'nin çeşitli illerinde domates üretimi yapan 1500 üretici de getirilecek. Fuarda, büyük market ve restoran zinciri temsilcileri, tüketici konumundaki hal komisyoncuları ve tüketim sektöründe söz sahibi sektörlerin temsilcileri üreticilerle bir araya getirilecek.

ÇALIŞTAY DÜZENLENECEK

Fuarda ayrıca üretici, ihracatçı, komisyoncu, akademisyen ve diğer sektör paydaşlarının katılımıyla domatese dair her şeyin paylaşacağı 'Domates Çalıştayı' düzenlenecek. Fuarda ayrıca bilim adamları ve sektör temsilcilerinin yer alacağı 'Kumluca'da domates, yurtiçi pazarı ve ihracat piyasalarının üreticiden beklentileri' konulu panel yapılacak.

DOMATESLİ DONDURMA İKRAM EDİLECEK

Fuarın şov kısmında ise 'domates tadım etkinlikleri' kapsamında ünlü aşçı Serkan Bozkurt ve ekibi tarafından hazırlanan 'domatesli dondurma'nın tanıtımı yapılacak. Etkinlikte ayrıca domates suyu, domates reçeli, domates salataları ve domates yemeklerinden oluşan menü vatandaşların beğenisine sunulacak.