Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan Mermer Borsası Fuar Alanı ve Mermer Kompleksi, İstanbul Doğaltaşçılar Birliği Derneği tarafından Dilovası’nda inşa edilecek. Dernek Başkanı Mustafa Mermerci, Türkiye’de çıkarılan 120 kadar mermer çeşidinin yerli ve ulusal pazara sunulacağı fuarın, Dilovası’nı cazibe merkezi haline getireceğini anlattı.  Kurulacak alanda sadece tanıtım ve ticari anlaşmalar yapılacak, üretim veya mermer işletimi gerçekleşmeyecek. 

Proje kapsamında yerli ve yabancı tüccarlar, Türkiye’de çıkarılan bütün doğaltaşları tek bir mekanda görme imkanı yakalayacak. Bu sayede müteahhit ve atölye sahipleri farklı şehirler gezerek zaman kaybetmemiş olacak, hem de ihracat ve üretim fazlası ürünleri 15 günde bir düzenlenecek olan açık arttırma ile ürünleri satın alma fırsatı yakalayacak.

Mustafa Mermerci, Dilovası  ekonomisine büyük katkı sağlayacağı belirtilen olan bu proje kapsamında yurt içi ve dışından gelecek olan alıcılar için konaklama tesisleri ve oteller de yapılacağını açıkladı. Bunun yanı sıra eğitim merkezleri inşa edilerek, sektörün ara ve kalifiye elemanları yetiştirilecek. Bu elemanlar Türkiye’nin çeşitli yerlerindeki fabrika ve taş ocaklarında ihtiyaç duyulan ünitelere yönlendirilecek.

Mermer Borsası Fuar Alanı ve Mermer Kompleksi Projesi ile birlikte mevcut doğaltaş ihracatının 1.7 milyar dolardan, 5 milyar dolara ulaşmasının da beklendiği belirtiliyor. Projenin hayata geçirilmesiyle direkt ve dolaylı olarak da yaklaşık 15 bin kişiye istihdam sağlanması bekleniyor.



OY(MB/İD)