Maden Mühendisleri Zonguldak Şubesi, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü nedeniyle Maden Mühendisleri Lokali'nde, 'TMMOB'nin Dünü, Bugünü, Yarını' konulu söyleşi düzenledi. Söyleşide konuşan Türkiye Maden Mühendisleri Odası Genel Başkanı Mehmet Torun, maden sektörünün, iş kazalarının sıkça meydana geldiği ve iş güvenliğinin yeterince alınmadığı bir sektör olduğunu söyledi. Madenciliğin toplumun gündemine daha çok toplu iş kazalarıyla geldiğini ifade eden Torun, şöyle dedi:

"Yetkililere seslenmek istiyoruz; yerin metrelerce altında güneş ışığı görmeden, gün yüzü görmeden yer altı zenginliklerini insanların hizmetine sunan maden emekçilerine Türk toplumunun bir vefa borcu var. Bu vefa borcunun ödenmesi gerekiyor. Oysa bunu yapmak yerine ucuz iş gücüyle ya da özelleştirmeyle taşeronlaşmayla madenleri piyasa malı olarak gören bir anlayışın madenciliğin ne kadar hassas olduğunu anlaması mümkün değildir."

Mehmet Torun, Türkiye'de 2011'de madencilik sektöründen elde edilen ihracat gelirinin 3.8 milyar dolar olduğunu kaydetti. Torun, "Oysa sadece ithal kömüre, demire bu ülke 4 milyar dolar para ödüyor. Bugün taş kömürü havzamız olan Zonguldak'ta bile ithal kömürün limanlara gelmesi, ithal kömüre dayalı elektrik üretiminin tekrar tekrar sorgulanması gerekiyor. Bu kaynaklar kullanılmayarak yüzde 60'a dayalı doğalgaza bağlı bir enerji politikasını bu ülkeye dayatmak ve bunu gerçekmiş gibi kabul ettirmek de yine siyasi iradenin bir yanlışı diye düşünüyoruz" dedi.



GG(EE/BT)