Çerkezlerin kültürel birlikteliklerini sağlayan dernekler ile akademik ve iş adamları birlikteliğini sağlayan Dostluk Kulübü yönetici ve üyeleri Rusya Federasyonu'nun Karadeniz'e kıyısı olan Kafkas bölgesindeki Çerkezlerin anavatanı Krasnodar ve Maykop'ta resmi ve özel ilgililerle 2 ayrı iş forumu toplantıları düzenledi. Toplantılarda Rusya'da düzenlenecek 2014 Kış Olimpiyatları öncesi yatırım ve ihtiyaçlar ile sürekli işbirliğine ivme kazandırılması; Maykop'ta Kalkınma Bakanlığı'ndan bir temsilci ile KAFFED'den bir temsilcinin sürekli görüşerek ihtiyacı duyulan yatırım ve ihracat maddelerinin yanısıra mevzuat konusundaki incelikleri değerlendirip duyurması kararlaştırıldı.

Yapılan görüşmelerde, geniş bir tarımsal bölge olan Çerkezlerin anavatanında tarımın ön plana çıkmasının yanısıra, inşaat ve nitelikli iş gücü yetiştirilmesi konularında yerel talepler doğdu.

'2012 Türkiye- Rusya İş Forumu' adı altında düzenlenen toplantılar ve ziyaret programının her yıl tekrarlanması da KAFFED ve Dostluk Kulübü ile Adıgey Cumhuriyeti yetkilileri tarafından temenni olarak karar altına alındı. KAFFED ve Dostluk Kulübü'nün ortak oluşturduğu 'Adıgey Çalışma Grubu' çalışmalarını aralıksız sürdürecek.

ANAVATAN HASRETİ

Türkiye'de yaşayan ve sayılarının 3 milyonu bulduğu değerlendirilen Çerkezler bu arada atalarının yaşadığı topraklarda hasret giderdi. Yerel yemeklerini ve halk danslarını otantik ortamlarda yaşama olanağı bulan Türkiye'deki Çerkezler, İstanbul'a uçakla 1.5 saat uzaklıktaki bu kentleri daha sık ziyaret edip, iş alanlarında da karşılıklı yatırım ve ticareti hızlandırabileceklerini söyledi.


---- KUTU ----


ADIGEY BAKİR BİR YATIRIM ALANI


Adıgey Cumhuriyeti yatırımlar açısından bakir bir alan durumunda. Çerkezler arasındaki güçlü aidiyet duygusunun bu bölgede daha kolay iş kurmasına imkan sağlayabileceği, Türk işadamlarının heyetler halinde bu bölge ile temas kurmasının kısa ve orta vadede olumlu sonuçları olabileceği değerlendiriliyor.

İlişkilerdeki güçlü yönler şöyle sıralanıyor:

• Coğrafi yakınlık ve ortak tarih nedeniyle doğal pazarımız konumunda.

• Bölgede yaşayan Çerkes, Ahıska ve Tatar kökenli grupların Türkiye ile bağları katkı sağlıyor.

• Ülkeler arasında siyasi ilişkilerdeki sıcak hava ekonomik ve ticari ilişkileri olumlu etkiliyor.

Zayıf yönler ise şöyle değerlendiriliyor:

• Ermeni ve Rum etnik gruplar kurumsal ilişkiler önünde engel oluşturuyor.

• Başkonsolosluk ve Ticaret Ataşeliği yanlış yerde konumlanmış durumda ve görev alanı sınırlı

• Yolsuzluklar pazara giriş maliyetlerini artırıyor.

FIRSATLAR

• 2014 Soçi Kış Olimpiyatları ve 2018 FIFA Dünya Kupası nedeniyle inşaat ve altyapı harcamalarının artacak olması

• Ekonomik Krizin bölge ekonomisindeki etkileri maliyetleri azalttı.

• Rublenin 2010 yılında değer kazanması