Japonya, Kanada, ABD ve Brezilyalı gazetecilerden oluşan heyet, 'Türkiye 2012 Medya Turu Programı' kapsamında Bursa'da Marmarabirlik'i ziyaret etti. Tesisleri gezen heyet için daha sonra bilgi verildi. Toplantıda konuşan zeytin ve zeytinyağının tanıtımı konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını söyleyen IOC Tanıtım ve İdari Sorumlusu Ender Gündüz, bu konuda 12 projeye destek verdiklerini açıkladı.

Türkiye'de zeytinyağı tüketiminin az olmasına dikkat çeken Gündüz, "Türkiye'de zeytinyağında kişi başına yıllık tüketim miktarı 2 litre. Bu oran konsey üyesi diğer ülkelerde 14 litre civarında. Türkiye'nin bu durumu düzeltmesi gerekiyor. Bunun yükseltilmesi için önümüzdeki yıllarda çalışmalar devam edecek. Bununla ilgili projeler yapılacak. Bunlardan bir tanesi, bütün küçük projelerin bir araya toplandığı bir proje. Daha başka da projeler hayata geçirilecek. İmaj olarak Türkiye son yıllarda zirveye oynuyor. Bu çalışmalarla birlikte Türkiye bu alanda öncü rol oynayacaktır" diye konuştu.

'TÜRKİYE ZEYTİNYAĞI ÜRETİMİNDE YILDA 500 TON ÜRETİM SEVİYESİNE İLERLİYOR'

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürü İsmail Kalender ise sektörün geliştirilmesi için önemli projeler yapıldığını belirterek, "3'üncü Dünya Zeytin Koleksiyonu' İzmir'de kurulacak. Böylece dünyadan 3 koleksiyona sahip ülke olma aşamasındayız. Zeytin alanında yükselen yıldız olan Türkiye, zeytinyağı üretiminde de yılda 500 bin ton üretim seviyesine doğru hızla ilerliyor" dedi.

'6 YILDA 100 BİN TON ZEYTİNYAĞI ÜRETİMİ, 180 BİN TONA ÇIKTI'

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Dr. Mustafa Tan ise Türkiye'de son 6 yılda zeytin sektöründe önemli çalışmalar yaptıklarını hatırlatarak, 100 bin ton olan zeytinyağı üretim miktarının, 180 bin tona çıktığını kaydetti. Çalışma sistemlerinin AB mevzuatına uydurulduğunu dile getiren Tan, "IOC benzeri bir kuruluş olan UZZK kuruldu. Böylece dünyada yapılanlar ülkemizde yapılmaya başlandı" dedi.



ST(FK/SS)