Türkiye’nin en büyük pazarlarından biri olan Irak’ta yatırım yapan inşaat firmaları başta olmak üzere yatırımcı ihracatçılara, önemli bir uyarı geldi. Irak’a giriş çıkışlarda da kontrollerin arttırıldığını belirten yetkililer, ihracatçılara adeta “Hapse düşmek istemiyorsanız bu kurallara uyun” uyarısında bulundu. Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani’nin Türkiye’deki büyük grupları yatırıma davet ettiği bir dönemde özellikle ülkenin güney illerinde böyle bir uyarının yapılması da dikkat çekti.

KURALA UYMAYANIN SONU CEZAEVİ

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türkiye’nin Bağdat Ticaret Müşavirliği’nden alınan yazıya atfen üyelerine ilettiği uyarıda “Alınan yazıda Merkezi Irak Hükümeti’nin (Güvenlik güçlerinin) yabancılara yönelik, ülkeye giriş, ikamet, çalışma vizesiyle ilgili ülke içindeki tedbir ve kontrolleri özellikle Bağdat ve Güney illerinde son aylarda sertleştirdiği, bu izinlerden birine sahip olmayan yabancıların ivedilikle adli yargılama sürecine tabi tutulup, ilgili kanuna muhalefetten cezaevine konuldukları öğrenilmiştir” ifadeleri yeraldı.

GEÇİCİ İZİNLİLERE “MERKEZ İLLER” YASAK

Bilgilendirme yazısında, Türkiye’den karayoluyla Habur Gümrük Kapısı’ndan Irak’a giren ve Irak Konsolosluklarından vize almamış olanlara, Kuzey Bölgesi’nin yerel gümrük idaresinin belirli şehirler için 10 günlük izin verdiği, ancak bu iznin tüm şehirler için geçerli olmadığı da anlatıldı. Kurala uymayanların 'kaçak' durumuna düşeceğini de belirten yetkililer, “Necef, Kerbela, Babil, Meysan, Dgar ve Basra illerinde güvenlik güçlerince şehir içinde ve işyerinde/ şantiyede tespit edilen bahse konu yurttaşlarımızın ivedilikle adli yargılama ve cezaevine konma sürecine tabi tutuldukları, bu sebeple özellikle inşaat firmalarının merkezi Irak illerinde üstlendikleri taahhüt işlerinde işverene karşı mağdur olmamalarını teminen gerekli tedbirlere dikkat etmelerinin önemle tavsiye olduğu ifade edilmektedir” dedi.

“KESİNLİKLE VİZELİ PERSONEL ÇALIŞTIRIN”

Alınacak önlemleri de sıralayan yetkililer, pasaportunda merkezi Irak devletine ait geçerli giriş vizesi olan personelin çalıştırılması, yerel gümrük idaresinin verdiği kısa süreli geçici izinle girmiş olan kişilerin Irak’ın güneyindeki firmalarında/şantiyelerinde kesinlikle çalıştırılmaması gerektiğini belirterek, vizelerin de süre bitmeden yenilenmesini istediler.



BT(AÖ/AAA)


-----------KUTU----------



Türkiye’nin 2011 yılı ihracatında ilk 3’te yer alan Irak’ta, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın bir süre önce yaptığı açıklamaya göre, şimdiye kadar 12.7 milyar dolarlık 638 inşaat projesi gerçekleştirildi. 2003 yılında 940 milyon dolarlık ticaret hacmi ise 2011 yılında 11 milyar dolara çıktı. 2012’nin ilk 3 ayında da Irak ile ikili ticaret hacmi yüzde 41 artışla 2.5 milyar dolara yaklaştı. Öte yandan Irak genelinde bin 200’den fazla Türk firma bulunuyor.