Holiday İnn Hotel Simonovsky Val'da düzenlenen 2. Türk -Rus İş Kadınları Zirvesi'nde bir araya gelen iş kadınları, iki ülke liderinin ortaya koyduğu ticaret hacminin 5 yılda 100 milyar dolara çıkarılma hedefine katkı sağlamak istediklerini dile getirdiler.

 

“İş kadınları büyük sorumluluk taşıyor"

 

Zirvenin ilk konuşmacısı olarak kürsüye çıkan Rusya Federasyonu İş Kadınları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Galina Andreevna Roketskaya, “Bu zirveyi Tuskon ile birlikte iki ülkenin ekonomik ilişkilerini geliştirmek için yapıyoruz. Rusya ve Türkiye yönetimleri tarafından iki ülke arasındaki ticari hacmin 100 milyar dolara çıkarma hedefi var. Rusya Devlet Başkanı ve Türkiye Başbakanı arasında birçok ikili görüşmeler planlanıyor. Özellikle küçük ve orta ölçekli şirketlerin geliştirilmesine önem verilecektir. Bu bağlamda kadınların rolü de çok önemli. Kadınlar daha çok etkin ve iş kadınları toplum önünde çok büyük sorumluluk taşıyor" dedi.

 

Roketskaya, şöyle devam etti:

 

“Tabiki yatırım ortamları, ithalat ve ihracatlarımız da çok önemli. Ortak tesislerimizin açılması çok önemli. Türk partnerlerimiz bize ortak yatırım için çok güzel koşullar veriyor. Bizim yatırım hacimlerimizde artıyor. Gerek devlet başkanımız, gerek hükümetimiz ve birçok bakanlığımız gibi ticaret ve sanayi odalarımız da Rus pazarının dışarıya açılmasına çok büyük önem veriyor. Devlet düzeyinde birçok tedbirler alınıyor. Onların amacı Rusya'ya yatırımların sayısını arttırmak. Bunun için yabancı yatırımcı ve partnerlerimize kolaylık sağlamaya çalışıyorlar. Özellikle iş kadınları Rusya'da istikrarlı bir şekilde gelişiyor ve Kobilerde Rus iş kadınlarının sayısı %50'dir.  Biz iş kadınları olarak yeni fikirlere açığız. Özellikle yabancı partnerlerimizle iş tecrübesinde bulanmaya hazırız.  Ümit ederiz ki bu gibi etkinlikler bize çok faydalı olacak. Özellikle Türk şş kadınları ile bir araya geldiğimizde bir çok problemleri görüşme fırsatlarımızın olacağından eminim. Bizim özellikle Kobilerin geliştirilmesinde büyük bir tecrübemiz var. Yani hem devlet düzeyinde hem iş dünyası düzeyinde bir sürü çalışmalarımız oldu. Hepinize yeni fikirler ve fırsatlar diliyorum. Türkçe söylediğiniz gibi İnşallah…"

 

26 Türkiye kökenli iş kadını katılıyor

 

TUSKON Başkan Yardımcısı Rana Tezcan Açıkgöz ise yaptığı konuşmada, Rusya Türkiye iş kadınları formunun birincisini 2012 yılında İstanbul'da gerçekleştirdiklerini ve o programlarına Rusya'dan 55 Rus iş kadının katıldığını, Türkiye'den ise 350 Tuskon üyesinin hazır bulunduğunu belirterek, “ Program sonunda Türkiye ve Rusya iş kadınları arasında çok verimli ikili iş görüşmeleri yapılmış, inşaat malzemeleri, tekstil, hazır giyim, gıda ve gıda makineleri gibi sektörlerde şirketler arası işbirlikleri geliştirilmiştir. Bugün ikincisini gerçekleştirdiğimiz Rusya -Türkiye İş kadınları Formu'muzda inşaat, inşaat malzemeleri, gıda ve gıda makineleri, tarım ve tarım makineleri, tekstil, hazır giyim, medikal, mobilya, hukuksal danışmanlık ve enerji sektörlerinde 26 Türk iş kadını ile katılmaktayız. İnanıyorum ki hem bu forum hem de ikili iş görüşmeleri iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin daha güzel noktalara taşınmasında önemli rol üstlenecek ve aktif olarak çalışan iş kadınlarının daha etkin ve aktif olmalarını sağlayacaktır" dedi.

 

İyi komşuluk ve ortak ekonomik faydalar

 

Tuskon olarak Türkiye ile Rusya Federasyonu arasındaki ilişkilerin karşılıklı güven, iyi komşuluk ve ortak ekonomik faydalar prensibi ile iki taraf için de vazgeçilmez olduğuna ve Türk iş dünyası ile Rus iş dünyası arasında çok boyutlu ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesinin zorunluluğuna inandıklarının altını çizen Açıkgöz, şöyle devam etti:

 

“ Bu inançla  Rusya Federasyonu İş kadınları birliği, Rusya Federasyonu Sanayi ve Ticaret odası, Rusya Federasyonu Sanayici ve İşadamları Birliği, Rusya-Türkiye iş konseyi, Apora Rusya  özellikle Kobiler arası ilişkilerin geliştirilmesi  ve Kobilerin daha etkin olması gerektiği inancı ile  Tuskon, Kosgeb ve Apora  işbirliği de imzalanmış ve ortak bir çalışma komisyonu oluşturulması çalışması başlatılmıştır. Özellikle Rus iş dünyasında aktif çalışmalar yapan ve Rusya'nın en seçkin sivil toplum kuruluşlarından birisi olan bugün de burada birlikte olmaktan çok mutluluk duyduğumuz Rusya İş kadınları Birliği ile işbirliğimiz devam etmektedir.

 

2012 yılında Rusya'ya ihracatımız 6.804 milyar dolar, ithalatımız ise 26.413 milyar dolar ve toplam ticaret hacmimiz 33.213 milyar dolar rakamlarını bulmuştur. 2013 Ocak-ağustos aylarında ihracatımız 4.498 İthalatımız ise 16.353 milyar dolar ve toplamda 20.851 milyar dolar olmuştur. Rusya'nın Türkiye'ye ihraç ettiği ürünler petrol, doğal gaz, demir çelik ürünleri, tahıl ve bakliyat. Türkiye'nin Rusya'ya ihracatında ise makine ve teçhizat, kimyevi ürünler, inşaat malzemeleri, hazır giyim yaş meyve -sebze ve gıda ürünleri bulunmaktadır.

Devlet büyüklerimizin söylediği 2015 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolar hedefine ulaşılmasının gerçekleştirilmesi için çalışmalarımızı katlayarak artırmamamız gerekmektedir. Bu hedefler ulaşmak için ülkelerimizde yeterli potansiyel vardır ve biz bu potansiyellerin kullanılmamız gerektiğini düşünüyoruz.

 

Ticaretin geliştirilmesine paralel olarak iki ülke arasındaki karşılıklı yatırımların da artırılması gerekmektedir. Türkiye'nin ilk en büyük 500 yatırımcısından 150'si Rusya ile çalışmalar yapmaktadır. 2012 yılı itibari ile Rusya'ya doğrudan yatırım gerçekleştirilen Türk sermayesi 11 milyar dolardır. Diğer yandan Türkiye'ye yatırım yapan Rus sermayesi ise 2012 itibari ile 6,5 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir ve bu tutar Rus bankası Sberbank'ın Denizbank'ı satın alması ile 10 milyar dolara yaklaşmıştır. Yine bu tarih itibari ile Türkiye'deki toplam Rus sermayesi 23,3 milyar dolara ulaşmıştır. Bu iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geldiği noktayı ortaya koyan çok önemli bir örnektir.

 

“Üçüncü ülkelerde ortak yatırımlar yapmalıyız"

 

Rus ve Türk iş insanları üçüncü başka ülkelerde örneğin bu Orta Asya'da veya Afrika ülkeleri olabilir birlikte ortak bazı yatırımlar yaparak uluslararası bazı yatırım ortaklıkları da kurmalıdır. Gerçekleştirilen yatırımlar ve yapılan ticaretler kadar önemli bir konuda Rusya'da faaliyet gösteren inşaat şirketlerinin yaptığı faaliyetlerdir. Türk müteahhitleri geçen 25 yıl içerisinde Rusya'da 35 milyar doları aşan çalışmalar yapmışlarıdır ve hali hazırda 200 civarı Türk müteahhit çalışma yapmaktadır.

 

İki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirilmesi için diplomasi ve ekonomik ilişkileri birlikte yürütmek gerekmektedir. Her biri tek başına yeterli olamamaktadır. İki ülke liderleri arasında 2009'da stratejik işbirliği anlaşması imzalanmış ve bu çerçevede geçtiğimiz yıl dönemin devlet başkanı ve başbakanımızın başkanlığında Üst Düzey İstişare Kurulu kurulmuştur. Rusya Federasyonu başkanı ve başbakanımız son 6 yılda 11 defa bir araya gelmişlerdir. Devlet büyüklerimiz arasında kurulan dostluk ve ikili ilişkiler iki ülke arasındaki işbirliği ortamının hazırlanması ve bugün gelinen noktaya ulaşılmasında son derece etkili olmuştur. Devlet büyüklerimiz arasında en üst seviyede yürütülen bu çalışmalar iki ülke arasındaki ekonomik, politik ve kültürel ilişkilerin hızla gelişme göstermesine ve iki ülke halkının bir birine daha fazla yakınlaşarak uzun soluklu dostlukların kurulmasına da vesile olacaktır."

 

 

KOSGEB Başkan Vekili Selma Tezyetiş de yaptığı kısa konuşmada Türkiye'de iş kadınlarının iş gücüne katkısının %28 olduğunu, ancak iş gücüne katılan kadınlar içerisinde işveren durumda olan kadınların sayısının gelişmiş ülkelere göre çok az olduğunu söyledi. Bunun geliştirilmesi gerektiğinin önemine vurgu yapan Tezyetiş, uygulamalı girişimcilik eğitimi sayesinde kadınlarımızın  girişimcilik piyasasına daha kolay girmelerine katkı sağladıklarını belirtti.

 

“İş kadınlarının desteklenmesi gerekiyor"

 

TUSKON Rusya Temsilcisi Ali Tırnava ise bu programın ikincisi düzenlemekten son derece mutlu olduklarını ve bundan sonra bu programı her yıl bir defa Rusya'da bir defa Türkiye'de düzenleyerek gelenekselleştireceklerini dile getirdi.

 

Tırnava, amaçlarının her iki ülkenin değişik şehirlerinde düzenlemeyi planladıkları bu formlarla iş birlikleri ve yatırım imkanlarını hayata geçirilmesine yardımcı olmaya çalışacaklarını belirtti. Tırnava, “Rusya'da iş kadınları yok denecek kadar az. Tabi erkekler tabiatları gereği biraz daha cesaretli oluyorlar ama iş kadınlarımızın da desteklenmesi gerekiyor. Bizde bu amaçla bu forumları başlattık" dedi.