Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, Anotalia Hotel'de basın toplantısı düzenledi. Gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Kavlak, Türkiye'nin önümüzdeki 3 yıllık gündeminin çok dolu olacağını kaydetti. Siyaseten yeni bir yapılanma olacağını ifade eden Kavlak, çalışan örgütlü kesimin bunu çok iyi bilip, hazırlıklarını yapması gerektiğini vurguladı.

Kıdem tazminatının konuşulduğunu, ancak Başbakanın bu konuyu gündeme getirmediklerini açıkladığını hatırlatan Kavlak, ancak konunun sonsuza kadar konuşulmayacağı anlamına da gelmediğini dile getirdi. Kavlak şunları söyledi:

"Konjonktürde bu konunun 2015'e kadar gündeme gelmeyeceği çok açık. Gelecekse bunun tedbirlerini şimdiden almamız lazım. Bu zamana kadar fona karşı olan biriydim. 'Türkiye'yi yönetenler fon sabıkalısıdır' dedim. Çünkü bu ülkedeki fonların hepsi amaçlarının dışında kullanıldı. Bu hükümetin getirdiği fona karşı olursanız işçi sizi tepeler. İşçi 10 yılda parayı çekecekse, ev aldığında paranın yarısını çekecekse, bankaların o parayı istinaden düşük faizli işçiye kredi vermesi de gerekiyor. Bu konuların yasada yer alması lazım. İşçi sendikası ile işveren sendikası uzlaşabilir. Kırmızı çizgilerimizi belirleyeceğiz. Ona göre masaya oturacağız. Çalışan kesim için bunu şans olarak görüyorum. Bunun için 3 yıllık dönem var. Bu dönemi sadece eleştirmekle değil, bir takım projelerle götüremezsek, 3 yıl sonra esnek çalışma biçimleri, özel istihdam büroları, bölgesel asgari ücret, emeklilik yaşının artırılması gibi durumlar olabilir. Hükümetin gündeminde bunların hepsi var. Sorduğumuzda 'yok' diyorlar ama çekmecelerini açtıkları zaman bulursunuz. Doğru zamanda, doğru zeminde bunu gündeme çıkartacaklardır. Bu 3 yılı iyi değerlendirmemiz lazım. Değerlendiremezsek, gemisini kurtaran kaptan oluruz." 'SENDİKALAR 30 YILDIR YENİ HAK ALAMADI'

'Türk Metal Sendikası olarak 2012 yılında nasıl bir tavır izleyeceksiniz?' sorusuna ise Kavlak, en büyük şanssızlıklarının sektörün büyümesi olduğunu belirterek, burada çalışan sayısının artması ile birlikte sendikalı ortalama çalışan sayısının düştüğünü kaydetti. Kavlak şöyle konuştu:

"2 yılda 23 bin kişi sektöre yeni insan alınmış. Sendikalar 30 yıldır yeni bir hak alamadılar. Elindekileri korumaya çalıştılar, hatta birçoğunu kaybettiler. 2012'de Toplu Sözleşme Yılı olacak dedik. İlk defa Türkiye'nin gündemine yeni bir hak getireceğiz dedik. Bu zamana kadar hiçbir sözleşmede olmayan bir maddenin Türkiye'de müzakeresi yapılmak üzere gündeme getireceğiz. O maddenin gerçekleşmesi için de çalışanlarla beraber temsil ettiğimiz kitlelerle beraber bunun mücadelesini vereceğiz."

'OTOMOTİV İHRACATINDAKİ DÜŞÜŞ YÜZDE 3'

Avrupa'ya yapılan otomotiv ihracatındaki düşüşün sektörü ve sendikaları nasıl etkileyeceğinin sorulması üzerine ise Kavlak, otomotiv sektöründeki yüzde 20'lik düşüşün sendikaları derinden etkileyeceğini kaydetti. Türkiye'nin Avrupa'ya ihraç ettiği otomotivde yüzde 22 oranında bir düşüş oluştuğunu ifade eden Kavlak konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ancak Türkiye artık sadece Avrupa'ya bağlı bir pazar değil. Avrupa'nın dışında Türkiye'nin yeni pazarları yüzde 19 oranında. Yani şu anda otomotivde yüzde 3lük bir düşüş var. Artık Avrupa'nın otomotiv üssü olan Türkiye'yi yüzde 3- 5 çok etkilemez. Bu sene toplu sözleşme dönemi. Demir- çelik sektörüne sorun, hurda fiyatlarının arttığını, otomotivciler de pazarın daraldığını söylüyorlar. Şimdi 2011'deki ilk 500 firmaya, 2012'deki ilk 500 firmaya baktığınızda otomotivin yerini hepimiz görüyoruz. Cirosu neydi ne oldu, bunlar arasında kaç otomotiv firması var, bunlar belli. Bu pazarın yüzde 3- 5 daralması endüstriyel ilişkileri çok ciddi anlamda etkilemez."



ST(FK/COŞ)