Fuar, Expocenter Fuar alanında açıldı. Fuara 35 ülkeden 887 firma katılırken, fuar alanı  önceki fuara göre yüzde 17 artırılarak 34 bin metrekareye çıkarılmak zorunda kaldı. Fuarı ilk iki günde yaklaşık 12 bin kişi ziyaret ederken Türk stantlarına yoğun ilgi oldu. Rusya’da beyaz eşya sektörüne yedek parça üreten Türkiye menşeli Rus Döküm firması ortağı ve Genel Müdürü Cumhur Kitiş, fuarın kendileri açısından çok iyi geçtiğini ve yakında hayata geçirecekleri yeni yatırımları için olumlu sinyaller aldıklarını söyledi. Kitiş, Rus döküm firması olarak 7 yıldan bu yana beyaz eşya sektöründe, Vestel, Beko, Indesit ve LG gibi firmalara hizmet verdiklerini hatırlatarak, şöyle dedi:

"Bu fuarla birlikte bir yandan müşteri çeşitliliğimizi artırmak, bir yandan da yeni sektörlere hizmet verebildiğimizi göstermek amacıyla fuara katıldık. Özellikle Rusya’da gelişmekte olan otomotiv sektörü hedefimizdeydi. Gayet başarılı bir fuar geçiyor bunu da başaracağımıza inanıyorum. Bu fuardan sonra da üretim kapasitemizi artıracağız. Kalıp imalatı ve bunun yanı sıra da alüminyum külçe imalatını da entegre bir şekilde kendi üretimimize dahil edeceğiz."

RUSYA’YA YILLIK 5 MİLYON EUROLUK İHRACAT

Fuara katılan diğer Türk makine üreticisi Ermaksan Makine bölge satış sorumlusu İsmail Erten ise, Metallo Obrabotka fuarının Rusya’daki en büyük metal işleme fuarı olduğunu belirterek, dünyanın her tarafından sektörün ileri gelenlerin bu fuarda boy gösterdiğini söyledi. Metal işletme sektöründe kullanılan lazer, abkant pres, plazma kesim makineleri, giyotin makaslar ve punch preslerler ürettiklerini söyleyen Erten, şunları anlattı:

"Rusya’da çok büyük potansiyel olduğu için fuara ilgi çok fazla. Yani standımız gördüğünüz gibi hiç boş kalmıyor. Bizim buraya ortalama her yıl 5 milyon euroluk ihracatımız var. Biz burada bayi bazlı çalışıyoruz. Rusya’da mümkün olduğunca direk satış yapmamaya çalışıyoruz. Tabi talep olduğunda bunu bir şekilde değerlendiriyoruz."

Türk makinelerinin artık dünya çapında yer edindiğinin de altını çizen Erten, Türk makinelerinin hem kalite açısından hem fiyat açısından büyük avantajları olduğundan dolayı çok ilgi gördüğünü belirtti. Türkiye’den fuar için özel olarak getirdikleri lazer makinesi ile metal levhadan adeta kalemle çizilmiş gibi bir çiçek figürü kestirerek şov yapan Erten, lazer kesim makinelerinin çok ilgi çektiğini söyledi.



SK(GE/İD)