Duyuruda şu bilgilere yer verildi:


"Türk lirası zorunlu karşılıkların Türk lirası veya döviz cinsinden tesis edilmesindeki maliyet farkının azaltılması ve bankaların yeni imkânı likidite gereksinimleri doğrultusunda serbestçe kullanabilmeleri amacıyla, Türk Lirası yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların döviz olarak tutulabilecek kısmına ilişkin üst sınır, son olarak 19 Temmuz 2012 tarihinde yapılan değişiklikle kademeli olarak ve farklı katsayılar dikkate alınarak yüzde 55’e yükseltilmişti.


Bu defa, aynı amaçlar doğrultusunda, Türk lirası zorunlu karşılıkların döviz olarak tesis edilmesine ilişkin üst sınır yüzde 60’a yükseltilmiştir. Yüzde 5’lik ilave dilime denk gelen tutar, "2" rezerv opsiyonu katsayısıyla (ROK) çarpılmak suretiyle bulunan toplam tutar üzerinden ABD doları ve/veya euro döviz cinslerinden tesis edilebilecektir.


Bunun yanı sıra, finansal istikrarı desteklemek amacıyla Türk lirası zorunlu karşılık yükümlülüklerinin ilk yüzde 40’lık dilimine denk gelen tutara ilişkin ROK’un "1,1" e yükseltilmesine karar verilmiştir.


Mevcut imkân dâhilinde Türk lirası zorunlu karşılıklar için 20 milyar ABD doları tutulmakta olup, yapılan bu değişiklikler sonucunda sağlanan ek imkânın aynı oranda kullanılması halinde, Bankamız rezervlerinde yaklaşık 4,3 milyar ABD doları artış olacak, piyasaya ise 2,8 milyar TL likidite sağlanacaktır. Bu uygulama 17 Ağustos 2012 tarihli yükümlülük cetvelinden itibaren geçerli olacak ve tesis dönemi 31 Ağustos 2012 tarihinde başlayacaktır.


Diğer taraftan, Bankamız altın rezervlerinin güçlendirilmesi ve bankacılık sisteminin maliyet ve likidite kanallarının olumlu etkilenmesi amacıyla hali hazırda yüzde 25 olan Türk lirası zorunlu karşılıkların altın olarak tesis edilebilmesine ilişkin üst sınır yüzde 30’a yükseltilirken, yüzde 5’lik ilave dilime denk gelen tutar "2" ROK ile çarpılmak suretiyle bulunan toplam tutar üzerinden altın olarak tesis edilebilecektir.


Mevcut imkân dâhilinde Türk lirası zorunlu karşılıklar için 8,3 milyar ABD doları değerinde 163 ton altın tutulmakta olup, sağlanan ek imkânın aynı oranda kullanılması halinde, Bankamız rezervlerinde yaklaşık 3 milyar ABD doları artış olacak, piyasaya ise 2,8 milyar TL likidite sağlanacaktır. Bu uygulama 31 Ağustos 2012 tarihli yükümlülük cetvelinden itibaren geçerli olacak ve tesis dönemi 14 Eylül 2012 tarihinde başlayacaktır."