Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Antalya Ticaret Borsası (ATB), Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği öncülüğündeki 8'inci Antalya Çiçek Festivali kapsamındaki Kesme Çiçek Sektörü Çalıştayı'nın ikincisi, ATSO Meclis Salonu'nda yapıldı. Çalıştaya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bedrullah Erçin, ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, ATB Başkanı Ali Çandır, Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Vahap Tuncer, Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, sektör temsilcileri ve Antalya Süs Bitkileri Meslek Lisesi öğrencileri katıldı.

Çiçekçiliğin Türkiye'de artık göz ardı edilemeyecek büyüklükte olduğunu belirten Çalıştay Başkanı Haluk Oğuzer, her gün dile getirilmesine rağmen Antalya'da organize çiçek üretim alanı ve organize tarım alanlarının hala oluşturulamadığından yakındı.

Türkiye'nin bir zamanlar kendi ürettiği buğday, pamuk, zeytin gibi birçok üründe bugün ithalatçı konumuna düştüğüne değinen Haluk Oğuzer, geçmişte 'ağzında sakız, altın dişli kadınların' ördüğü sepetlerin bile bugün Çin'den ithal edildiğini ve sepetçi kadınların artık dilencilik yaptıklarını kaydetti.

KİŞİ BAŞI ÇİÇEK TÜKETİMİ 3 DOLARA YÜKSELDİ

8 yıl önce başlatılan festivalin bugün Expo'yla bütünleştirildiğini belirten Osman Bağdatlıoğlu, Avrupa'da yıllık kişi başına çiçek tüketiminin 80 dolar olduğunu, Türk insanının çiçek tüketiminin de 8 yıl önce 1 dolar iken bugün 3 dolara, 20 milyon dolar olan çiçek ihracatının da 80 milyon dolara ulaştığını açıkladı. Türkiye'de yıllık 1 milyar dal kesme çiçek üretildiğini ve bunun 500 milyon dalının ihraç edildiğini anlatan Bağdatlıoğlu, sektörün gelişmesini sürdürmek zorunda olduğuna işaret etti.

YOKTAN VAREDİLEN SEKTÖR

Kesme çiçek sektörünün yoktan var edilmiş bir sektör olduğunun altını çizen ATSO Başkanı Çetin Osman Budak da bundan 20 yıl önce sadece saksıda bilinen çiçekle Türkiye'nin geçen yıl 80 milyon dolar, bu yılın ilk 4 ayında da 15 milyon dolarlık ihracata ulaştığını açıkladı. Çiçekçiliğin sadece ekonomik olarak görülmemesi gerektiğini kaydeden Budak, "Çiçeğin üzerindeki KDV oranları Avrupa ülkelerinde yüzde 5-8 arasında. Türkiye'de çiçeğin KDV oranı düşürülürse halkımızın çiçeği daha çok kullanmasını sağlayabiliriz" dedi. Antalya'daki çarpık kentleşme ve betonlaşmaya dikkati çeken Budak, "Önceden Antalya'daki tüm evlerde Kıbrıs gülü varken, bugün sadece Kaleiçi'ndeki bazı evlerde kaldı" diye konuştu.

SEKTÖRÜN SORUN VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ TARTIŞILDI

Çalıştayda, Antalya İhracatçılar Birliği Uzmanı Anıl Yılmaz, EXPO 2016 Tanıtım Filmi'ni izlettikten sonra Hollanda'nın Venlo kentinde düzenlenen Uluslararası Botanik Fuarı ile ilgili sunum yaptı. Flora Çiçekçilik Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Yazıcı, çiçek üretimi ve üreticilerin ihracata yönlendirilmesi, Çiçek Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Genel Müdürü Fuat Palanduz, çiçekçilik kooperatiflerinin mali yapılarının güçlendirilmesi ile sektörel tanıtım için yapılması gerekenler konularında görüşlerini paylaştı.

Antalya Çiçekçiler Odası Başkanı Alim Uysal ise perakende kesme çiçek sektörünün sorunları ve çözüm önerilerini sundu. Teleflora Çiçekçiler Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Daştan, perakende çiçek sektöründeki hizmet kalitesinin artırılması, Interflora Çiçekçiler Derneği Başkanı Recep Gedik de çiçek satışlarının artırılması için internet ve doğrudan satış ile uluslararası satış yöntemlerinin geliştirilmesi konularını dile getirdi.