Bugün açılan ve 12 Nisan'a kadar açık kalacak 'Trablus 40. Uluslararası Genel Ticaret ve Sanayi Ürünleri Fuar'ı, Libya'nın en eski ve en fazla yabancı katılımcısı olan fuarı olma özelliğini taşıyor. Toplam 600 metrekarelik alanda stand açan Türk ihracatçılarının, ülkemize döviz kazandırabilmek için çaba sarfettikleri belirtildi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Libya'ya 2010 yılında 2 milyon 7 bin 772 dolar olan yıllık ihracat, 2011 yılında 744 bin dolar'a geriledi. Buna karşılık 2011 yılının Ocak ve Nisan ayları arasındaki rakamlar dikkate alındığında yüzde 109.37 oranında bir artış olduğu belirlendi. Geçen yılın ilk 4 ayında 235 bin 384 dolar olarak gerçekleşen Türkiye'nin Libya ihracatı, bu yılın aynı döneminde 534 bin 705 dolara yükseldi. .Yeni ihracat bağlantılarının yapılacağı Libya, Türkiye'den daha çok Çelik, Hububat Bakliyat, Elektrik-Elektronik, Kimyevi Maddeler, Halı, Ağaç Mamullüleri ve Orman Ürünleri, Hazır Giyim Konfeksiyon ürünleri alıyor. Bu ürünleri ise sırası ile şöyle:

Demir ve demir dışı metaller, su ürünleri hayvancılık mamulleri, makine ve üksamları, iklimlendirme sanayi ürünleri, taşıt araçları ve yan sanayi, çimento, cam, seramik ve toprak ürünleri, kuru meyve ve mamülleri, tekstil ve hammaddeleri, değerli maden ve mücevherat, meyve ve sebze mamulleri, tütün, deri ve deri mamulleri, savunma ve havacılık sanayi ürünleri, fındık ve mamülleri, yaş meyve ve sebze, zeytin ve zeytinyağı, diğer sanayi ürünleri, gemi ve yat parçaları ve süs bitkileri ve mamulleri.



AY(AY/İD)