Fulya Omaç /Çeşme

FUARDA FUAR DAVETİ

Pazar günü sona eren 9. Travel Turkey İzmir turizm fuarına katılan ülkeler arasında Ürdün de vardı. Ürdün Seyahat Acenteleri Birliği (JSTA) tarafından temsil edilen Ortadoğu’nun terörden uzak, en sakin ülkesinden Türk sanayicisine ilginç bir çağrı geldi. JSTA Genel Müdürü Mohammad Qawasmi, Ürdün’ün başkenti Amman’da önümüzdeki Şubat ayında düzenlenecek Arabuild Expo 2016 - İnşaat Teknolojileri ve Yapı Malzemeleri Fuarı’na katılacak Türk firmalarının büyük bir avantaj elde edeceğini söyledi.



GAZZE’NİN YENİDEN İMARINDA TÜRK SANAYİCİ ETKİN ROL ALMALI

Gazze’nin yeniden inşasının Dünya Bankası’nda toplanan 2 milyar dolar’la başlatılacağını, ihtiyaç duyulacak malzeme ve hizmetlerin bu fuara katılan firmalardan temin edileceğini belirten Mohammad Qawasmi,



“Kahire’de geçen yıl düzenlenen ‘Gazze’nin Yeniden İmarı’ konferansına katılan 50 ülke, 5,4 milyar dolarlık bağış taahhüdünde bulundu. Dünya Bankası’nda açılan hesapta Mayıs 2015 itibariyle 5,4 milyar doların yüzde 27’si yani 2 milyar dolar toplandı. Filistin Devleti bu parayı yatırımların başlatılmasında kullanacak ve işbirliği yapacağı firmaların tamamına yakınını bu fuarın katılımcıları arasından seçecek. KıbrısTürk Sanayi Odası’ndan 5 firma başvuruda bulundu. Ama asıl büyük katılımın Türkiye’den olmasını bekliyoruz. Türk inşaat sektörünün uluslararası başarısı en güzel referans. Türk yatırımcıyı Amman’daki fuarda görmek istiyoruz, çünkü Gazze’nin yeniden inşaasında etkin rol almalılar”
diye konuştu.

TÜRK FİRMALARINA ORTADOĞU PAZARINA AÇILMA FIRSATI

Arabuild Expo 2016 Türkiye Temsilcisi Rüstem Yüksel ise konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:



“Ürdün’ün başkenti Amman’da 18-26 Şubat tarihleri arasında büyük bir yapı fuarı düzenleyecek Filistin, Türk inşaat malzeme firmalarının ve müteahhitlerinin Gazze’nin yeniden imarı projesinde yer almaları ve bunun ilk adımı için Amman fuarına katılmalarını bekliyor. Fuar aynı zamanda Türk firmalarına Ortadoğu pazarına açılma fırsatı da sunuyor.



Çünkü diğer savaş mağduru ülkeler olan Libya ve Irak’ın yanı sıra Suudi Arabistan ve Ürdün de bu fuarda mal ve hizmet alımı konusunda görüşmeler yapacak. Arabuild Expo 2016 katılımcılarına Orta Doğu pazarında büyüme konusunda önemli avantajlar sunacak. Türkiye, Filistin konusundaki duyarlılığı, Gazze için şimdiye kadar yaptığı yardımlar ve Türk müteahhitlik firmalarının başarısı sayesinde Gazze’nin yeniden inşaasında aktif olarak rol oynama avantajına sahip. Ayrıca fuarda sergilenecek ürünler için Ürdün Gümrük Bakanlığı gümrük vergisi muafiyeti uygulayacak. Fuar için
www.arabuild.jo web sitesinden detaylı bilgi edinilebilir.”