Bursa'da bu yıl ilki düzenlenen Turizm Zirvesi, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde başladı. Programın açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Faruk Şahin, ülkenin yapısına uygun turizm ekonomisinin 1970'li yıllarda başladığını, 1980 ekonomik kararlarından sonra gerçekleşen değişikliklerle, turizmde hızlı hamlelerin başladığını dile getirdi. Daha fazla ivme kazandırmak için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından çok güçlü teşvik sistemleri getirildiğine işaret eden Şahin, dünyadaki turizm pastasından daha fazla pay almak için çalıştıklarını kaydetti.

Türkiye'de 1980 yılında 1 milyon 250 bin turist ile 350 milyon dolarlık gelir elde edildiğini belirten Şahin, bu yıl içersinde gelen turist sayısının 33 milyona, gelirin ise 24 milyar dolara ulaşmasını hedeflediklerini açıkladı. "2023'te 50 milyon turist ve 50 milyar dolar turizm geliri elde etmeyi hedefliyoruz" diyen Faruk Şahin, Türkiye'nin gelen turist açısında Avrupa'da 4'üncü sırada bulunduğunu, elde ettikleri bu sonuçlar ile dünyaya parmak ısırttıklarını açıkladı.

"ANADOLU TURİZMİNİ ÇEŞİTLENDİRMELİYİZ"

Türkiye'deki otellerde var olan 1 milyon yatak kapasitesinin 600 bininin Antalya'da bulunduğunu belirten Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Faruk Şahin, Türkiye'de ki otellerde bulunan yatak kapasitesinin yüzde 83'ünün 12 kentte toplandığına işaret etti.

Turizm konusundaki başarının artması için Anadolu turizmine daha fazla önem verilmesini, Türk yemeklerinin çok daha iyi anlatılmasını isteyen Şahin, bunların başarılması halinde Türkiye'nin turizm sektöründe dünya sıralamasında ilk 5'e gireceğini savundu.

BURSA'DAKİ İMKANLAR YETERİNCE DEĞERLENDİRİLEMİYOR"

Bakanlık olarak alternatif turizm potansiyeli bulunan Bursa'yı çok önemsediklerini belirten Şahin, Bursa'daki imkanları yeterince değerlendirilmemesinden yakındı. Şahin, Bursa'da, Dağyenice ve Tümbüldek Termal Merkezleri'nin arazilerinin bakanlık bünyesine alarak turizmcilere tahsis edilmesi için çalışmaların sürdüğünü açıkladı.

"EYFEL KULESİ'NE 6 MİLYON, BURSA'YA 1 MİLYON TURİST GELİYOR"

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Meclis Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Parseker ise Bursa'nın önemli bir üretim kenti olduğunu belirterek, bacasız sanayi olarak nitelendirilen turizm sektöründe ki gelişmeleri anlattı. Bursa'nın turizm potansiyelinin yeterince değerlendirilemediği belirten Parseker, "Eyfel Kulesi'ni yılda 6 milyon kişi ziyaret ederken, Bursa'ya gelen turist sayısı ise 1 milyon. Bu Bursa için yeterli değil. Birçok medeniyete beşik olan Bursa'da hala birçok eser ayakta. Osmanlı'nın Bursa'daki izleri hala oldukça taze" dedi.

"KENDİMİZİ İYİ TANITMALIYIZ"

Bursa Valisi Şahabettin Harput ise çalışmalarla kentin unutulmaya yüz tutan değerleri ortaya çıkarmaya çalıştıklarını söyledi. Bursa sahip olduğu zenginliklerle Türkiye'yi en iyi seviyeye taşıyacak şehirlerden birisi olduğuna dikkat çeken Harput, "Bize düşen kendimizi iyi tanıtmak. Bursa, Türkiye'nin lokomotif ili. Bu gücü değerlendirirsek Türkiye'nin gücü artacaktır" diye konuştu.

"4 YILDA 152 PROJE GERÇEKLEŞTİRDİK"

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise Bursa'nın çok yönlü bir kent olduğunu vurguladı. Tarihi eserleri ayağa kaldırmak için çalıştıklarını dile getiren Altepe, "4 yılda 152 proje gerçekleştirdik. Uludağ ile ilgili projeler hala devam ediyor. Uludağ, Milli Park olduğu için her attığımız adımda engeller ortaya çıkıyor. Ama biz büyük bir azimle buradaki adımlarımızı atmaya devam ediyoruz" dedi.

"BURSA TURİZM AÇISINDAN ÇEKİCİ BİR ŞEHİR"

Toplantıya katılan Avrupa Termal Merkezler Birliği Temsilcisi Joao Pinto Barbosa, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Türkiye'ye ilk defa geldiğini belirten Barbosa, termal turizm için en önemli kaynağın mineral su olduğunu açıkladı. "Bu Türkiye'de ve Bursa'da çok fazla" diyen Barbosa, "Bunların dışında termal turizm kapsamında hedefinizi belirlemeniz gerekiyor. Sadece iyileştirme değil, aynı zamanda turizm açısından müşterilerinizi çekeceğiniz başka alanlar yaratmanız gerekiyor. Mineral sulara sahip olduğunuz için çok şanslısınız. Bursa, hem termal oteller, hem tarihi yerleri ve geçmişi bakımından çok zengin bir kent olduğu için termal ve diğer turizm alanları açısından da çok çekici bir şehir. Bunu kullanmanız gerekiyor" dedi.

"BURSA, AVRUPA'DA TANITILMALI VE PAZARLANMALI"

Öger Türk Tur Yönetim Kurulu Başkanı Vural Öger, Bursa'nın şehir turizmi yapılacak ideal bir kent olduğunu vurguladı. Bunun yanında sağlık, kayak, termal turizmi ile de öne çıkıldığını belirten Öger, "Bence buradaki sorun gördüğümüz, yaşadığımız gibi Bursa'nın Avrupa'da da tanıtılması ve pazarlanması. Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde ayrı bir fon ayırarak veya ticaret ve sanayi odası bünyesinde bir fon oluşturulup, yurtdışında tanıtım yapılabilir" diye konuştu.

"BURSA, FLORANSA İLE PRAG'I ÖRNEK ALMALI"

Osmanlı'nın başkenti olarak Bursa'nın tanıtılmasının faydalı olacağını söyleyen Öger, eski şehir özelliklerini oluşturulması gerektiğine dikkat çekti. Öger, otantik mimariye özen gösterilmesi, trafiğin çıkarılması, yeni modern binaların yapılmaması gerektiğini belirterek, "Bursalılar Avrupa'da iki şehre bakabilir. Bir tanesi Rönesansın başşehri Floransa, diğeri Prag. Prag, 1 milyon nüfusu ile 27 milyon turist ağırlıyor. Türkiye'ye gelen bütün turist sayısından fazla turist geliyor. Orda bir şehir turizmi var. Orta Çağı 17 ve 18'inci yüzyılı yaşıyorlar. Bursa kendine has Osmanlı konsepti yapacak olursa, artı bir de termal turizm ile çok büyük bir turizm bölgesi olabilir" dedi.



ST,FK(FK/AAA)