Hadi Erbeyoğlu'nun genel merkeze çekilmesiyle boşalan TÜPRAŞ bünyesindeki Batman Rafineri Müdürlüğü'ne Bekir Yumlu atandı. Geçen hafta ataması gerçekleşen Yumlu, bugün düzenlediği basın toplantısı ile yeni görevine başladı. TÜPRAŞ Kurumsal İletişim Müdürü Seval Kızılcan, TÜPRAŞ'ın yeni çalışma düzeni ile bir ilke imza attığını belirterek, şöyle dedi:

"TÜPRAŞ üretimini sürdürürken, yaşayanlarla nasıl bir iletişimde olabilmenin projelerini hayata geçirdik. Ham petrolü işlediğimiz için önce çevre, ardından da eğitim, sağlık ve kültür-sanatı da önemsiyoruz. Önemli olan etkinlikleri çalışanlarımızla paylaşmaktır. 2006-2007 yılları arasında 2 milyon lira civarında bazı kurumlara katkılarımız oldu. Ayrıca Batman Belediyesi'ne de 2006'da 250 bin, 2007'de 400 bin TL'lik asfalt yardımımız oldu. Batman'ın da içinde olduğu 4 rafinerinin olduğu illerdeki endüstri meslek liselerinde laboratuvar bölümü açıldı."

5 YILDA 89 MİLYON TL'LİK YATIRIM

Genel Müdür Bekir Yumlu, rafineride geçmiş yıllarda yapılan çalışmaları anlatarak, yeni hedefleriyle kıyaslama yaptı. 1955 yılında kurulan Batman Rafinerisi'nin 330 bin tonla yıllık üretimine başlandığını belirten Yumlu, özelleştirmeden sonra rafinerideki yatırımların arttığına dikkat çekti. Batman Rafinerisi'nin bir okul olduğunu anlatan Yumlu, şöyle konuştu:

"İlk petrolcüler buradan çıkmış. Burada üretilen ara ürünler kara ve demiryoluyla Kırıkkale Rafinerisi'ne gönderiliyor. Koç grubu rafineriyi üstlendikten sonra yüzde 100 üretimi artırmaya yönelik çalışmalara başlandı. Her şeyden önce Batman Rafinerisi kara rafinerisidir. Bölgenin yakıt ihtiyacı ele alındığında bu rafinerinin çok da kar edemeyeceği devletin kurumları tarafından tespit edilmiştir. Ancak, buradaki ürünleri diğer rafinelere transfer edip, bu rafinerinin üretiminde ciddi bir artışa gidilmiştir. 2006-2011 yılları arasında 89 milyon TL.'lik bir yatırım yapılmıştır. Bu yatırımın 13 milyon TL'si çevreye yapılmıştır. Ayrıca atık su arıtma tesisi modernize edilmiştir. Çevre dostu Batman Rafinerisi'nin baca gazları da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca gözetim altında tutulmuştur. Rafinerin hava değerleri ortadadır."

DOĞALGAZ, FUEL-OİL'İ BİTİRDİ

Doğalgazın Türkiye'ye gelmesiyle birlikte fuel-oil'in istenmeyen ürünler arasında yer kaldığını anlatan Batman Rafinerisi Genel Müdürü Bekir Yumlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Fuel-oil'i satamaz hale geldik. Rafineride çalıştığımız süre içerisinde fuel-oil'i azaltacak strateji geliştirmek zorundayız. Şu anda Batman Rafinerisi'ni yüzde 100 asfalt üretecek kapasiteye getirdik. Kışın asfalt satılmadığı için rafineriyi bu mevsimde de çalıştırabileceğimizin planlarını yapıyoruz. Kuracağımız yeni depolarda asfalt stoğuna yöneleceğiz. Kırıkkale'den Batman'a benzin getiriyoruz. Buradaki diğer ürünleri de başka yerlere ulaştırıyoruz. Batman, uzun yıllar karla çalışabilecek rafinerilerden biridir. Durmadan yolumuza devam edeceğiz."

"HEDEF BU YIL İÇİNDE 24 MİLYON TL'LİK YATIRIM"

TÜPRAŞ Batman Rafinerisi'nin 2012 yatırımlarını da açıklayan Batman Rafineri Genel Müdürü Yumlu, "Bu yıl 20 bin tonluk yeni asfalt tankı, buhar kazanı, yeni su-köpük sistemi, açık-kapalı kanalların elden geçirilmesi, UPS elektrik tesisiyle birlikte rafineride elektrik kesintilerinin hiç yaşanmamasına yönelik çalışmalar yapılacak. Atık suyu tankları elden geçirilecek. Yaklaşık 20 ila 25 milyon TL'ye mal olacak. Rafinerimizde şu an 430 kişi çalışıyor. Bu çalışanlarımızın yüzde 18'i mavi yakalıdır" diye konuştu.