Ürünün yazılımından, üretimine kadar tüm aşamalarını kendilerinin gerçekleştirdiğini ifade eden Bahattin Düzgün, dünya çapında bu üretimi yapan 15 firmanın olduğunu belirtti. Düzgün şöyle devam etti:

"Bunlar kendi modülünü kendi üretir. Yani teknolojisine kendi sahiptir. Biz de ilk önce bu sistemin yazılımını gerçekleştirdik. Modülünü yurt dışından ihraç ediyorduk. Ama bazı modüllerde sorun yaşadığımız için kendimiz üretmeye karar verdik. TÜBİTAK'tan 250 bin lira destek alarak yazılımının hazırlayıp üretimine geçtik. Türkiye'de ilk kez 80 fonksiyonlu ve 120 saat çalışma süresine sahip uzaktan kumanda ürettik. İlk üretime geçtiğimiz 2009 yılında 840, 2010 yılında 1600, 2011 yılında ise 2711 kumanda üretimi gerçekleştirdik. Ortalama yüzde 80'lik büyüme sağladık. Bunda da TÜBİTAK'ın verdiği destek etkili oldu. Bizim ürettiğimiz sistem diğer ülkelerde vinçler için üretimi gerçekleştirilen uzaktan kumandaların veri transferi açısından en hızlısıdır." 

İŞ GÜVENLİĞİNİ ARTTIRIYOR

Ürettikleri ürünün endüstriyel sektörde kullanılan vinçlere uzaktan kumanda olduğuna dikkat çeken Düzgün, "Üretiminin endüstriyel fabrikalarında calaskalı olarak adlandırılan zincirli vinçlerde kullanılıyor. Uzaktan kumandayı tercih etmekteki amaç iş güvenliğini maksimum seviyeye çıkarmak. 100 tonluk bir malzemeyi kaldıran vinçte, kablolu kumanda kullanılmış olsa yanında bir personelin durması gerekir. Böyle bir durumda da halat kopması ve malzemenin düşmesi sonucu iş kazası meydana gelebilir. Ama uzaktan kumanda ile vinçten uzaklaşarak bu yük kaldırılabilir" diye konuştu.

FİYATLAR AŞAĞIYA ÇEKİLDİ

Sektöre girdiklerinde Uzakdoğu ve Avrupa’dan ithal edilen uzaktan kumandaların kullanıldığını vurgulayan Düzgün, "İthal edilen ürünlerden Uzakdoğu ürünleri ucuz, Avrupa'dan ithal edilen ürünler ise iki kat daha pahalıydı. Biz sektöre girince Avrupa firmaları, fiyatlarını yüzde 50 aşağıya çekmek zorunda kaldı. Ayrıca üretimimizle yurt dışına çıkacak olan döviz de ülkemizde kaldı. Bu yıl yaklaşık 5 milyon dolarlık bir döviz ülkemizde kalmış oldu. Bizim gibi binlerce firma olsun Türkiye 2023 yılından önce dünyadaki ilk 10 ekonomiye girebilir "dedi. 

ESKİ VİNÇLERE DE UYGULANABİLİYOR

Yurt dışına da açılmayı planladıklarını belirten Düzgün, bir modülün fiyatının 600 TL'den başlayarak 4 bin TL'ye kadar çıktığını kaydetti. Üretilen uzaktan kumandalı modülün eski veya yeni tüm vinçlere uygulanabildiğini, son olarak Rus yapımı 1970 model bir vince uzaktan kumanda taktıklarını da sözlerine ekledi.



MKY(İA/AK)