Toyota Türkiye CEO’su Orhan Özer, dün akşam fabrikada düzenlenen iftar programında yeni işçi alımıyla ilgili açıklamalarda bulundu. İftara TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu da katıldı. İftar sonrası gazetecilerle bir araya gelen Özer, fabrikada 2013 yılında yeni sedan üretimine başlayacaklarını, bu nedenle yeni işçi alımı yapacaklarını belirterek şunları söyledi:

"2013 yılında yeniden üretimine başlayacağımız yeni nesil sedan üretimi için, yılbaşından itibaren kesin rakam beli olmadı ama 700- 800 Sakaryalı gencimizi işe alacağız. Fabrikamızın kalite neticeleri son derece iyi. İnsanlarımızın yetişmiş olması, fabrikadaki Toyota sistemlerinin tam anlamıyla uygulanması başarıda önemli etken. Türkiye'deki bütün otomotiv sanayileri kendi markalarında çok başarılı. Türk insanı çalıştığı şirkete sadakatle bağlanıyor ve çalıştığı şirkete dört ele sarılıyor."

FABRİKADA 'İNANÇ SORGULAMASI' İDDİASI

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün de, bir süre önce fabrikada çalışanlar arasında dini inanç sorgulaması yapıldığına ilişkin iddialara değinerek şunları söyledi:

"Biz istiyoruz ki Toyota çok daha büyüsün, gelişsin ve başarılarıyla anılsın. Ancak sizin de yakından takip ettiğiniz gibi nahoş bir olayla gündeme geldi. Biz de Sakaryalı olarak üzüldük. Böyle bir şeyin olmayacağını tahmin ediyorduk. Sadece bizim çalışmalarımız değil, Toyota Başkanı da Japonya'dan şahsıma özel mektup göndererek kendi iç denetimlerini yapmak suretiyle böyle bir şeye hiçbir zaman müsaade edilemeyeceğini söyledi. Biliyoruz ki Japon milleti kendi değerlerine çok saygılıdır. Kendi değerlerine bu kadar saygılı olan bir milletin başkalarının değerlerine de saygılı olacağını biliyoruz. Bu zamana kadar da bunu görmüştük. İstenmeyen bir olaydı ama bu zamana kadar Toyota'yı hep başarılarıyla gördük. İnşallah önümüzdeki günlerde Toyota ailesine yeni ürünler de katılacak." 

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu ise, Toyota'nın Sakarya ve Türkiye ekonomisine sağladığı katkıların bundan sonra da devam edeceğine inandığını söyledi.



ZT(MB/COŞ)