Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen 5’nci Yönetim Zirvesi’ne Toyota Türkiye Genel Müdürü ve CEO’su Orhan Özer de katıldı. Program öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Özer, sektörün son durumunu değerlendirdi. 2013 yılında çıkartacakları yeni Corolla ile ihracatlarının artacağını kaydeden Özer, “Kriz 2008 yılından beri devam ediyor. 2011 yılın çok iyi geçirdik. 2012'de yüzde 9 civarında ihracatta düşüşü yaşandı. 2013 yılının da 2012 yılı ile aynı geçeceğini düşünüyorum. İhracat yönünde bir artış beklemiyorum. Türkiye ekonomisi konusunda çok iyimserim. Toyota olarak 2013te yeni Corollamızı üretmeye başlayacağız. İhracatımız çok daha artacak. Otomotiv sektörü ihracatına 2013'te ciddi katkı getireceğiz. Avrupa 2013 yılında ekonomik bakımdan ümitkar mesajlar vermiyor” dedi.

“3 VARDİYAYA ÇIKABİLİRİZ”

Yeni yılda kapasite kullanımlarını arttıracaklarını söyleyen Özer, “Yeni modelle birlikte olması gereken kapasite seviyelerine ulaşacağız. İlave yatırım gerektirecek bir durumumuz yok. Yaklaşık 200 bine yakın kapasitemiz var. Bunu iki vardiyayla tamamlayacağız. İlave üretime ihtiyaç duyulursa 3 vardiyaya çıkabiliriz. Kapasite artırımı konusunda bir şey yapmayı düşünmüyoruz, ama iç hacmimiz artacak” diye konuştu.

“YATIRIM DESTEĞİNE İHTİYAÇ VAR”

İç piyasayı canlandırmak için yapılan kampanyalara devlet tarafından vergi indirimi yapılması gerekip gerekmediğinin sorulması üzerine Özer, “Pazarlama konusunda ben tecrübeli değilim. Ben fabrikacıyım. Devletin kaynakları bizim kaynaklarımız. Ülke ekonomisine istihdam yaratacak, katma değer getirecek konularda devletin destek olması gerekir. Vatandaş olarak da böyle düşünmemiz lazım. Yatırım teşviklerine ekonomi bakanlığı gayet güzel bir sistem çıkarttı. Biz gayet mutluyuz. Bu yönde yapılan kaynak kullanımları faydalıdır. Bana göre pazara yönelik kaynak kullanımı kuyuya bir şeyler atmak gibi geliyor. Ben gereksiz görüyorum. Pazarın yüzde 70’i ithal araçtır. Kendi sanayimizi güçlendirmemiz lazım. Bunun için yatırım desteklerine verilen kaynak uygun ve doğrudur. Ben pazara yönelik teşviklerin ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum” dedi.

“YÜZDE YÜZ YERLİ OLACAK DİYE BİRŞEY YOK”

Yerli otomobil çalışmalarını da değerlendiren Özer, “Yerli otomobil konusunda sermaye çok önemlidir. Bu işe girerken cesur olmak gerekir. Gazetelerden çıkan tabir doğru. Ciddi şekilde baba yiğit olmak lazım. Ama’ ben çıkıp üreteceğim’ diye bakmamak lazım. Ciddi projeler hazırlamak gerekiyor. Üretim, dizayn ve pazarlama ayağıyla güzel projeyle devletin karşısına çıkılırsa gerekli destek de alınır diye düşünüyorum. Türkiye'nin 2023'te ilk 10 ekonomiye girme hedefi var. Benim tereddüdüm yok. İlk 10 ekonomiye gireceğiz. Zaten geçmiş ve gelecek 10 seneye bakarsak hepimiz aynı fikre geliriz. Böyle bir Türkiye'de kendi markasının olması çok beklenti değil. Doğal bir şey. Türkiye'nin bunu yapacak gücü var. Yapılır mı yapılmaz mı bunu bilemem. Türkiye'de illa yüzde 100 yapmak diye bir hedef olmamalı. Önemli olan dizaynının ve markanın Türk şirketi tarafından sahip olması gerekir. Zamanla yerlileşme oranı artabilir. Aracın Türk olması gerekir. Bütün parçaların değil. Bunu da Türkiye'deki yabancı şirketler değil, Türk şirketlerinin yapması gerekir. Yabancı şirketin yaptığı yerli otomobil değildir” diye konuştu.