TOKİ'den yapılan açıklamada, deprem felaketlerinin ortaya çıkardığı acil barınma sorunun kısa sürede çözülmesi amacıyla hızlı bir ihale inşa sürecine girildiği belirtildi. Açıklamada, şöyle denildi:

"Bu kapsamda 15 bin 323 kalıcı konutun ihalesi tamamlanırken, depremden bir ay gibi kısa süre sonra kalıcı konutların inşaatlarına başlandı. Depremzedelerin eğitim ve ibadet gibi ihtiyaçlarını karşılayabilmesi amacıyla sosyal donatıların da ihaleleri konutlarla birlikte ihale edildi ve imalatları başladı. Sosyal donatı kapsamında Van ve Erciş'te 25 okul, 23 cami 24 ticaret merkezi uygulamaları başlatıldı."

Kalıcı afet konutlarını Ağustos ayı sonuna yetiştirmeyi planlayan TOKİ'den afetzedelere müjdeli haber geldi. TOKİ, depremden önce Van'a satışını yaptığı 3 bin 14 konutun taksitlerinin ödemesinin ikinci kez ertelendiğini açıkladı. Depremzedelerin taksit ödemeleri Ekim 2012'de başlayacak. TOKİ'den yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi:

"23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen deprem felaketi nedeniyle Van Merkez Kevenli (368 Konut), Van Merkez Bardakçı Köyü (426 Konut), Van Erciş 1. Etap (228 Konut), Van Erciş 2.Etap (304 Konut) ve Van Edremit (1688 Konut) projelerinde yer alan konut ve işyerlerinde taksit durdurma uygulamasının süresi 30 Eylül 2012 tarihine kadar uzatıldı. Projelerde durdurulan taksitler Ekim 2012 tarihinde tekrar başlatılacak. Bu projelerde sigorta poliçe bedelleri ve emlak vergisi ödemeleri ara verilmeksizin devam edecek. Ayrıca henüz resmi olarak teslimi gerçekleşmemiş ve taksit ödemeleri teslimden sonra başlayacak olan Van Merkez Korubaş (1058 Konut) Projesinde konut teslim işlemlerinin 30 Eylül 2012 tarihinden önce gerçekleşmesi durumunda taksit durdurma uygulaması bu proje için de geçerli olacak."


AY(AY/SS)