TOKİ'nin sosyal konut programındaki hedef kitlesinin, mevcut piyasa koşullarında konut sahibi olamayan, alt ve orta gelir grubundaki vatandaşlar olduğuna dikkat çeken TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, idarenin inşa ettiği konutların yüzde 86'lık kısmının sosyal konut uygulamaları, yüzde 14'ünün ise gelir paylaşımı yöntemiyle yapılan kaynak geliştirme projelerine ait olduğunu bildirdi. TOKİ Başkanı Karabel, "Sosyal nitelikli konutlarımızın da yaklaşık yüzde 46'sını dar ve orta gelir grubu, yüzde 32'lik kısmı ise alt gelir grubu ve yoksullara yönelik projeler oluşturmaktadır" dedi.

TOKİ KAYNAĞINI KENDİ ÜRETİYOR

İdarenin faaliyetlerini, Hazine'den pay almadan, kendi kaynağını üreterek devam ettirdiğine değinen Ahmet Haluk Karabel, "İdaremiz bu anlamda son yıllarda kapsamı oldukça genişleyen sosyal konut üretimine fon yaratmak için de yenilikçi birtakım modelleri de devreye sokmaktadır. Bu açıdan İdaremizin kullandığı en etkili model, gelir paylaşımı modeli adı altında sürdürülen, yüksek gelir gruplarına yönelik konut üretimi yapılan modeldir. Bu alternatif sistem, TOKİ'nin sahibi olduğu, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük kentlerimizdeki değerli arsalar üzerinde özel sektörle işbirliği halinde konut üretimine devam ederek kuruma finans kaynağı sağlama modelidir" diye konuştu.

2014 YILI SONUNA KADAR TESLİM EDİLECEK

TOKİ'nin bu finansman modelini kısa vadeli yatırım giderleri ile uzun vadeli alacakları arasındaki boşluğu kapatmak üzere geliştirdiğini dile getiren Ahmet Haluk Karabel, sosyal nitelikli konut programlarının aynı hızda ve etkinlikte devamı için, finans sağlayan bu modelin uygulanmasının da sürdürüleceğini söyledi. Karabel, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü (SYGM) ile işbirliğinde TOKİ'nin 2014 yılı sonuna kadar 39 bin 974 konut inşa edeceğini müjdeledi.

128 AYRI PROJEDE YAPILACAK

SYGM ile işbirliğinde yoksul konutu uygulamalarını yürüten TOKİ, bu kapsamda 39 bin 974 konutun yapımını sürdürüyor. Bu konutlardan 18 projede 6 bin 870 konut SYGM'ye teslim edildi. Geriye kalan 33 bin 104 konutun ise 2014 yılı sonuna kadar hak sahiplerine teslimi planlanıyor.

100 TL TAKSİTLE KONUT

TOKİ'nin yoksul gruba yönelik 45-55 metrekare konutları peşinatsız, 20 yıl vadeli, 100 TL'den başlayan taksitlerle satışa sunuyor. Alt gelir grubuna yönelik 65-87 metrekare konutlar 6 bin lira peşin ve konut teslimiyle başlayan yaklaşık 300 lira taksitlerle, 15 yıl vadeli olarak satışa çıkarılıyor.

TOKİ 21 ŞEHİR KURDU

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı “Planlı Kentleşme ve Konut Üretimi Seferberliğiö kapsamında 81 il ve 800 ilçede 2 bin 415 şantiyede 551 bin 286 konut rakamına ulaştı. Bu rakamın, ortalama hane halkı sayısı 3.9 kabul edildiğinde 100 bin nüfuslu 21 adet şehir anlamına geldiği belirtildi.

142 BİN YOKSUL KONUTU İNŞA EDİLDİ

TOKİ'nin inşa ettiği konutların önemli bir bölümünün ise alt gelir ve yoksul grubu ile dar-orta gelir grubunun oluşturduğu belirtildi. Alt gelir ve yoksul grubu için 142 bin 505 konut yapıldığı, dar-orta gelir grubu için de 217 bin 214 konut inşa eden TOKİ'nin, gecekondu dönüşüm kapsamında 66 bin 767, afet konutu kapsamında 36 bin 976, tarım köy konutu kapsamında 4 bin 658 olmak üzere toplam 468 bin 120 sosyal konut ürettiği belirtildi. İdarenin kaynak geliştirme uygulamaları kapsamında da 83 bin 166 konut inşa ettiği hatırlatıldı.