Teslim töreinde konuşan Bursa Valisi Şahabettin Harput, sokakta yaşamak zorunda kalan çocuklara yönelik bir dizi proje ürettiklerini anlatarak, bu çocukların toplanması ve eğitimi için gerekli olan yeni araçları sağlayan Tofaş’a teşekkür etti.

Kamil Başaran da Tofaş olarak projeye destek olmaktan mutlu olduklarını kaydederek, projenin mobilite ihtiyacını karşılamanın yanı sıra Tofaş Basketbol Kulübü Başkanı Efe Aydan ile oyuncuların da Sevgi Köyü’ndeki sokak çocuklarına spor sevgisini aşılayacağını aktardı.

BAŞARAN: LATİN AMERİKA AÇILIMININ PEŞİNE KOŞUYORUZ

Teslim töreninin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Tofaş’ın CEO'su Kamil Başaran, Avrupa’daki kriz nedeniyle otomotiv ihracatında yüzde 17’lik düşüş sürecini değerlendirdi.

Avrupa’daki krizin yeni olmadığını söyleyen Başaran, “Bu çok uzun zamandan beri süregelen bir kriz. Amerika’dan başlayan bir krizdi. Unutmayın ki, sorun oldu mu çözümü de peşinden geliyor. Kuzey Amerika’daki oluşum bunu gösteriyor. Avrupa’da kriz olduğunu hep beraber paylaştık. Daha büyük olması ve yeni bir yapı olması nedeniyle çözümler biraz gecikmiş olabilir. Ama her ülke kendi çözümünü buluyor. Daha merkezi bir yapıya giriyor ve bir takım tedbirler alıyor" dedi.

Kamil Başaran, Avrupa’da pazarda özellikle hafif ticari araçlarda yüzde 17’lere giden bir düşüş olduğunu, ancak belli bölgelerde bu rakamların farklılık gösterdiğini belirtti. Tofaş olarak buna karşı ne yaparız diye düşündüklerini anlatan Kamil Başaran, şunları söyledi:

"Doblo’nun Opel Work versiyonu ile beraber yüzde 20’lik bu pazarlardaki kaybını egale etti. Latin Amerika açılımının peşine koştuk. Latin Amerika’ya hem Doblo hem de Mini Kargo'yu gönderebildiğimizi gördük. Bu ay iki gün önce 1000 adet daha ihracat fazlası geldi. Dolayısıyla doğru yolda gidiyoruz. Dünya her zaman ekonomik krizlerle karşı karşıya. Son değil önemli olan buna karşı çözüm geliştirebilmek. Biz Tofaş etkin ekiple birlikte oturduk. İki ortağımız var. Fiat Crystelle ile birlik dünya devi oldu. Dünya altıncısılar. Kurumsal ortağımız Koç Holding de bize korumayı veriyor. Ülke dinamikleri otomotivin önünü açtığı süre zarfında bizim hiçbir çekincemiz yok."

Bu arada Otomotiv Test Merkezi’nin de Bursa’da yapılmasının mükemmel olacağını belirten Başaran, “Başbakan Yardımcımızın yaptığı açıklamalı teyit ediyoruz. Bursa’ya böyle bir tesis yakışır. Bizim maliyet rekabeti getirecek avantajları eşanlamlı olarak yaşamamızı hızlı ürün geliştirmemizi kolaylaştıracaktır" dedi.