Antalya Expo Center'da kapılarını dün ziyaretçilerine açan 3'üncü Hediyelik, Yöresel ve Geleneksel Ürünler Fuarı resmi açılış töreni düzenlendi. Antalya Ticaret Borsası (ATB) öncülüğünde TOBB, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı’nın (BAGEV) desteğiyle düzenlenen ve Türkiye'nin farklı yörelerinin lezzet ve kültürel ürünlerini aynı çatı altında buluşturan fuarın açılış törenine, Vali Ahmet Altıparmak, Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye Patent Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Habib Asan, fuara katılan oda ve borsa başkanları ile çok sayıda davetli katıldı.

MEVLEVİ TATLISI THY MÖNÜSÜNDE

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, çocukların 'İcat çıkarma' diye büyütüldüğü Türkiye'de ATSO Başkanı Çetin Osman Budak ve ATB Başkanı Ali Çandır'ın çok önemli bir 'icadı çıkartarak' topluma hayırlı bir işe öncülük ettiklerini kaydetti. Bu yıl 3'üncüsü düzenlenen fuarın her yıl büyüyerek geliştiğini kaydeden Başkan Hisarcıklıoğlu, "Geçen yıl Van'dan bu fuara katılan lokumcu kardeşimiz, Antalya'nın 80 otelinde lokumunu satmaya başladı. Gelibolu Mevlevi tatlısı THY mönüsüne girdi. Geçen yıl burada gördüğümüz Bolu'nun kızılcık tarhanası, havaalanlarında freeshop'ta satılıyor. Para kazanmanın yolu burası" diye konuştu.

KADIN MUTFAKTA OLMAZ

Yöresel ürünler marka haline geldikçe hem ürünün hem de şehrin marka olacağını kaydeden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, fuara katılanların yüzde 25'inin kadın olmasının ayrı bir önemi olduğuna dikkat çekti. Kadın katılımcı oranına rağmen, resmi açılış töreninde koltukları erkeklerin doldurduğunu belirten Rifat Hisarcıklıoğlu, "Aslında biraz sonra gezeceğimiz, göreceğimiz ürünlerin yüzde 90'ının da mucidi kadın. Bu iş kadın olmazsa olmaz. Kadını mutfakta tutarak, erkeği pazarlamaya tutarak iş olmaz. Yöresel ürünlerimizin olmazsa olmazı kadın" diye konuştu.

YERLİ MALI DÜNYANIN MALI OLACAK

Türkiye'nin kentten köye 3 binden fazla yöresel ürüne sahip olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, ancak bu zenginliğin kullanılamadığını, bu zenginliğin para edeceğinin akıl edilemediğini söyledi. 15 yıl önce Avrupa yoğurdu bilmezken şimdi Türkiye'ye yoğurdu Fransızların sattığını kaydeden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Bize bundan daha büyük ayıp olmaz ha. Onu bırakın, yaptığımız yoğurdun mayasını bu Fransız vermezse yoğurt yapamayacağız. Bundan büyük acizlik olmaz" dedi. Yine Hollanda'nın anavatanı Türkiye olan laleden 1 milyar dolar gelir elde ettiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin bir daha böyle durumlarla karşılaşmaması için tek çarenin coğrafi tescili yapılmış ürünler olduğunu belirtti.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, 150 civarında yöresel ürünün coğrafi işaret belgesi aldığını, 180 ürünün işleminin de halen devam ettiğini söyledi. Bu rakamların Türkiye'nin sahip olduğu bu zenginliğin yüzde 10'u bile olmadığının altını çizerek açıklamalarını sürdüren Hisarcıklıoğlu, "Sahip çıkabilmek için coğrafi tescilinin yapılması lazım" dedi. Yöresel ürünlerin markalaşıp uluslararası piyasada alıcı bulabilmesinin tek yolunun bu tescil olduğunu kaydeden Rifat Hisarcıklıoğlu, "Yerli malı yurdun malı, o dönem bitti artık. Yerli malı bütün dünyanın malı olacak" dedi.

HEDEF 100 BİN KİŞİ

Halk oyunları gösterisiyle başlayan törende açılış konuşmasını yapan ATB Başkanı Ali Çandır, bu yıl üçüncüsü gerçekleşen fuarın yöresel değerlerin markalaşması açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Geçen yıl 32 bin kişinin ziyaret ettiği fuara bu yıl yerli ve yabancı 100 bin ziyaretçi beklediklerini kaydeden Çandır, amaçlarının yurtdışına uzanan bir fuar olduğunu söyledi. ATSO Başkanı Çetin Osman Budak ise konuşmasında, bugün Türkiye'nin en çok birlik ve beraberliğe ihtiyacı olduğunu belirterek, bunun bu fuarda vücut bulduğuna dikkat çekti.

180 ÜRÜNÜN İŞLEMİ DEVAM EDİYOR

Türkiye Patent Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Asan ise "Türkiye'nin rekabet gücünden bahsederken göz ardı edilmemesi gereken çok önemli husus, ülkemizin geleneksel ve yöresel değerleridir" dedi. Herkesin bu gücün farkında olmasına rağmen nasıl kullanılacağı, nasıl bir ticari ürüne çevrileceği noktasında farkındalık yaratılamadığını kaydeden Prof. Dr. Asan, fuarın bu açıdan da önemli işlev üstlendiğini kaydetti. Yöresel ürünlerin hak ve hukukunun korunması açısından Türk Patent Enstitüsü'nce verilen coğrafi işaret belgesinin önemine değinen Prof. Dr. Asan, enstitüde 180 ürünün işleminin devam ettiğini, Avrupa Komisyonu nezdinde başvurusu yapılmış, işlemleri devam eden 2 ürün bulunduğunu kaydetti.

Vali Ahmet Altıparmak ise Antalya'nın, yöresel ve geleneksel ürünlerin sunulacağı en önemli platform olduğunu söyledi. Antalya'da tanıtılan ürünün 11 milyon yabancı turisti ağırlayan bir kentte uluslararası pazarlara ulaşmasının önünün daha rahatlıkla açıldığını kaydeden Vali Altıparmak, fuarda emeği geçen herkesi kutladı.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri, fuarın açılışını gerçekleştirdi.

DHA'NIN FOTOĞRAF SERGİSİ BEĞENİLDİ

Fuarın açılış kurdelesini kesen Hisarcıklıoğlu ve protokol üyeleri, ilk olarak fuaye alanındaki DHA'nın 50 fotoğraftan oluşan 'yöresel ürünler' konulu sergisini gezdi. Hisarcıklıoğlu ve Vali Altıparmak, kendi fotoğraflarının yer aldığı panonun önünde fotoğraf çektirdi. Fotoğraf sergisi, ilk günden itibaren fuar ziyaretçilerinin yoğun ilgisiyle karşılaştı.

Açılışların ardından protokol üyeleri, yaklaşık 10 bin metrekare alana kurulu fuarda 71 ilden 150'ye yakın kurum, kuruluş ve firmanın yöresel ürünlerin tanıtımını yaptığı fuarı gezdi. Her gün 11.00-21.00 saatleri arasında ücretsiz gezilebilecek olan fuar, 24 Haziran'da sona erecek.