Fakat Merkez Bankası dün yaptığı temmuz ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faizleri değiştirmeyerek sabit tuttu.

Bu gelişmenin sonrasında ise sabah saatlerinde 2.86 TL seviyelerinde bulunan dolar tırmanışını sürdürerek 2.90 TL seviyesini aştı. Merkez Bankası'nın faizleri sabit tutma kararının ardından sadece dolar değil Euro da yükselişe geçti ve rekor kırdı. Daha önce 24 Ocak 2014'te 3.1960 seviyesini gören Avrupa Birliği para birimi Euro, dün 3.20 seviyelerini aştı ve yeni bir rekora imza atmış oldu.


Yüksek kur, enflasyona sebep


Merkez Bankası ise kararında ağustos ayında 1 haftalık repo faizini yüzde 7.5, gecelik borç verme faizini yüzde 10.75 ve gecelik borçlanma faizini de yüzde 7.25 seviyesinde sabit tuttu. Döviz kurlarındaki hareketliliğin enflasyonu geciktirdiğine işaret edilen Merkez Bankası açıklamasında, “İşlenmiş gıda ve enerji fiyatlarındaki gelişmeler kısa vadede enflasyonu olumlu etkilemektedir. Bununla birlikte, döviz kuru hareketleri çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeyi geciktirmektedir. Bu çerçevede, yurtiçi ve küresel piyasalardaki belirsizlikler ile enerji ve gıda fiyatlarındaki oynaklıklar da dikkate alınarak, gerekli görülen süre boyunca daha sıkı bir likidite politikası uygulanmasına karar verilmiştir” denildi.