Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Salonu’nda çok sayıda meclis üyesi ve iş adamının katıldığı programa ev sahipliği yapan SATSO yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, Türkiye’nin, 2010 ve 2011’deki yüksek oranlı büyümelerin ardından 2012’de yumuşak iniş pozisyonunda olduğunu belirterek, "2015’e kadar yüzde 4-5 aralığında kalması beklenen büyüme, Avrupa’nın içinde bulunduğu durum göz önüne alındığında, oldukça önemli ve başarılı olarak değerlendirilmektedir" dedi.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ihracatın yılın ilk 11 ayında yüzde 13,6 artışla 139 milyar 49 milyon dolara ulaştığını belirterek, Kasım ayı ihracat rekorunun Gaziantep olduğunu açıkladı. Son 2 aylık dönemde ihracatımız yüzde 12,9 artışla 151 milyar 526 milyon dolara ulaştığının da altını çizen TİM Başkanı Büyükekşi, "İller bazında ilk 10 ihracatçı ilimiz arasında, Kasım ayında ihracatını en fazla artıran il yüzde 43 artış ile Gaziantep oldu. Kocaeli’nin ve Denizli’nin ihracatı yüzde 31, Ankara’nın yüzde 28, İstanbul’un yüzde 22, İzmir’in yüzde 20, Hatay'ın yüzde 11, Bursa’nın ve Adana’nın yüzde 10 arttı. Manisa’nın ihracatı ise yüzde 11 düştü. Sakarya’nın kasım ayı ihracatı ise yüzde 20 gerilerken, ilk 11 ayda ihracat yüzde 12 düştü” dedi.

Sakarya’nın, Marmara bölgesinin önemli illerinin başında geldiğini de söyleyen Büyükekşi, "Tarım ve sanayi ağırlıklı ekonomisi ile ülkemizin ihracatına çok olumlu katkılarda bulunuyor. 2011 yılında Sakarya yaptığı 2 milyar dolar ihracat ile en fazla ihracat yapan 10'ncu ilimiz oldu. Sakarya’nın en fazla ihracat yapan ilk 10 firma arasında bir firması bulunuyor. Yine ilk bin ihracatçı içerisinde Sakarya’dan 8 firmamız yer alıyor. Biz Sakarya’nın Türkiye’nin ihracatına katkısının daha fazla olmasını bekliyoruz. Çünkü Sakarya’nın son derece güzel bir konumu var. Demiryolu, denizyolu ve karayolu ulaşım sorunu bulunmuyor” dedi.

ALTYAPI MEVCUT

Sakarya’nın endüstriyel altyapısının da mevcut bulunduğuna dikkat çeken Büyükekşi şunları söyledi: "İhracat rekortmeni şirketlere ev sahipliği yapıyor. Sakarya’nın ihracatının yüzde 80’i otomotiv sektörü tarafından yapılıyor. Otomotiv sektörünü kimya, demir-çelik, iklimlendirme ve hububat sektörü takip ediyor. İlk 5 sektörün ağırlığı ise yüzde 93 mertebesinde. Sakarya’nın diğer sektörlerde de yüksek potansiyeli var. Biz Sakarya’nın bu potansiyelini hayata geçirmesini bekliyoruz." 

Dünyadaki riskler sürerken Türkiye’de olumlu gelişmeler yaşanmaya devam ettiğini söyleyen Büyükekşi, "18 yıl aradan sonra Türkiye geçtiğimiz ay, bir kredi değerlendirme kuruluşu tarafından tekrar yatırım yapılabilir ülke kredi notu aldı. Önümüzdeki dönemde diğer kurumların da kredi notunu yatırım yapılabilir ülke seviyesine çıkarması bekleniyor.

Yatırım yapılabilir ülke notu ile birlikte Türkiye ekonomisine olan güven ve beklentiler daha da artacak. Bizim de bu ilgiden azami fayda sağlamamız gerektiğine inanıyoruz. Bu noktada bir takım risklerin mevcut olduğunu düşünüyoruz. Türkiye’nin kredi notunun artması ile birlikte ihracatımız ve açısından oluşabilecek iki önemli risk bulunuyor. Bunlardan biri; Türkiye’ye yönelik yoğun sıcak para girişi ve Türk lirasının aşırı değerlenmesi. Biz bu risklerin iyi yönetilmesini bekliyoruz" diye konuştu.

İhracatta Sakarya’da ilk 5’e giren Toyota Otomotiv Türkiye, Toyota Motor Europe Adapazarı Şubesi, TIRSAN Treyler Nakliyat, Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi, Arma Filtre Sistemleri'ne hem TİM, hem de SATSO tarafından plaket verildi.

 

ZT (MB/RT)