İbrahim YILDIZ/İSTANBUL, TÜRK Hava Yolları'nın (THY) yer hizmetlerini yapan Turkısh Ground Services (TGS)'in,  Genel Müdürü Bayram Özçelik, yıl sonuna kadar THY’nin bilet satış ve kargo hizmetlerinin de kendilerine devir edileceğini söyledi.



Atatürk Havalimanı’nda görev yapan gazetecilerle iftar yemeğinde bir araya gelen Turkish Ground Services Genel Müdürü Bayram Özçelik, hem şirket çalışmaları hem de şirketin ileriye dönük projeleri hakkında bilgi verdi.



Türk Hava Yolları’nın bilet satışını devir alacaklarını ve bununla ilgili çalışmalar yaptıklarını ifade eden Özçelik şöyle konuştu:



” İç hatlar uçuşlarındaki Türk Hava Yolları bilet satışı işini, tahminen yıl sonuna kadar devir alacağız. Bilet satış işinin hem basit hem de zor bir yanı vardır. Bilet kesmek ya da rezervasyon yapmak bu işin en kolay yanıdır. İşin en zor yanı sorunu olan bir yolcunun problemini çözmektir. Parkur değişikliği ya da hava şartlarından dolayı uçuşları iptal olan yolcuların sorunlarını çözmek veya biletlerini iptal ettirmek, bileti kurallarına göre sorunu çözmek. Hele başka bir havayoluyla bağlantısı varsa bu sorunu çözmek için iyi bir satış deneyimi olması gerekiyor. Bunun için tecrübeli ve yetenekli kişiler gerekiyor Dış Hatlar Bilet satışını da almak için iyi bir ekibiniz olması gerekiyor. Bunun için arkadaşlarımız iyi bir ekip seçiyor. Ekibi kurduktan sonra bilet satışını devir alacağız.


Türk Hava Yolları kargodaki bazı hizmetleri bizim yapmamızı istiyor. Biz o konuyla ilgili çalışmalara başladık. Türk Hava Yolları’nın, kargonun yanı sıra antrepo içi ve antrepo dışı bazı hizmetler ve kargo uçaklarıyla bazı hizmetleri bize devir edecekler. Bizde gerekli çalışmaların tamamlanmasının ardından 2013 yılında devir alacağız."


ATATÜRK HAVALİMANI’NDA YÜZDE 18’LİK BİR ARTIŞ


TGS’nin çalışmaları hakkında da bilgi veren Özçelik, 2012 yılının ilk altı ayında 180 bin uçağa hizmet verdiklerini bu sayının sene sonuna kadar bütün havayolları dahil olmak üzere 400 bini geçeceğini söyledi. Uçak hizmeti bakımından İstanbul Atatürk Havalimanı’nda bu senenin ilk altı ay içerisinde yüzde 18’lik bir artış olduğunun da altını çizen Bayram Özçelik, Sabiha Gökçen Havalimanı’nda ise daha az bir artış olduğunu sözlerine ekledi.


“GÖRÜŞMEDE OLDUĞUMUZ HAVAYOLU ŞİRKETLERİ VAR”


Kuruluşundan bu yana yer hizmetleri operasyonu bakımından büyük bir büyüme gerçekleştirdiklerini de söyleyen Bayram Özçelik, şöyle konuştu:


“Bin 800 personelle başladığımız yer hizmetleri operasyonunda şu an 7 bin personele geldik. Personel sayısı ve araç ekipmanı bakımından yer hizmetleri şirketleri arasında en büyük biziz. İlk kurulduğumuzda Türk Hava Yolları’yla başladık ve şu anda birçok havayolu şirketlerine yer hizmeti veriyoruz. Büyük ve küçük şirket olmak üzerinde toplamda 30’un üzerinde havayolu şirketine hizmet veriyoruz. Bunların içinde en büyükleri Türk Hava Yolları ve Sun Express. İstanbul Atatürk Havalimanı’nda ise Türk Hava Yolları’nın dışında Malezya ve Bosna Havayollarına yer hizmeti veriyoruz. Türk Hava Yolları, Star Alliance üyesi olduğu için Star Alliance üyesi havayolları bize gelmek istiyor. Mısır, İran Mahan ve Özbek Havayolları ile görüşmelerimiz sürüyor. Sabiha Gökçen Havalimanı’nda ise; Germanwing, Easy Jet, Fly Dubai, ULS kargo havayolu şirketlerine yer hizmeti veriyoruz. İstanbul’da hedefimiz mevcut müşterilerimize en iyi hizmeti sunmak, bunun için personel ve ekipmanımız var. Ayrıca Bodrum ve Dalaman Havalimanlarında 2013 yılında yer hizmeti vermeyi istiyoruz. Onunla ilgili başvurumuzu yaptık Ekipman ve personel anlamında alımlar yapmaya başladık ve 2013 yılında hizmete başlayacağız.”


“ÜÇÜNCÜ HAVALİMANI İLE İLGİLİ DOSYA SUNDUK”



İstanbul’da yapılacak olan üçüncü havalimanı ile ilgili olarak şuan bir taleplerinin olmadığı ancak Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) kendilerinden yeni havalimanında yapılması gereken projeler hakkında öneri istediğini de belirten Özçelik, şunları söyledi:


 “Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü yeni havalimanı için bütün kurum ve kuruluşlardan bilgi istedi. Üçüncü havalimanında olmasını istediğimiz şeyleri bizden yazılı istediler. Biz de uzun bir dosya hazırlayarak önerilerimizi bildirdik. Aslında gönderdiğimiz dosyanın içerisinde çok basit şeyler var. Avrupa’da birçok meydanda açık park pozisyonu önünde direkt taksi yolu vardır. Uçak herhangi bir push back aracının çekmeden taksi yoluna geçer ve gider o kadar kolay bir pozisyondur. Bu tür önerilerde bulunduk. Bu proje havalimanı apronundaki trafiğe de azaltır. Bu öneri taksi sürelerini bile azaltır.”




BAGAJ SORUNU



Yolcuların uçaktan indikten sonra uzun bir süre bagaj alım bandında beklediğine yönelik sorulan bir soru üzerine Özçelik, şöyle konuştu:


“Aynı anda bazen 30 uçağa hizmet vermek zorunda kalıyoruz. Ekip anlamında bir sıkıntımız yok ancak uçak altından alınan bagajlar şut altına gidene kadar geçen süre bazen 5-10 dakikayı bulabiliyor Bu bagajların şut altına boşaltma süresini de koyduğumuz zaman bekleme süresi oluyor. Aynı zamanda İstanbul’a inecek bagajların yanı sıra transit gidecek başka bagajlar da oluyor. O zaman onu ayıklamak zorunda kalıyorsun bu da büyük bir zaman alıyor. Gönül isterdi ki daha hızlı bir zamanda teslim edelim. Bu ayrıca havalimanının fiziksel kapasitesi ile ilgili de bir durum.”