Kamuoyuna ve Basına;


İstanbul 5. İş Mahkemesinin THY A.O’nun grev kırıcılığını tespit eden ve mahkemece konulan İHTİYATİ TEDBİR kararının uygulanması ile ilgili günlerdir sürdürdüğümüz hukuk işlemlerimizi en son hiçbir hukuk devletinde görülmeyecek şekilde ancak İCRA yoluyla uygulatabilme yoluna gitmiştik. Başvurumuz üzerine İstanbul 32. İcra Müdürlüğü aldığı karar ile İCRA TAKİBİ ve ihtarı kararı çıkarmış ve 19 Temmuz 2013 tarihinde THY A.O’ya tebliğ etmiş ve uygulama için 7 gün süre vermiştir.


Ancak işverenin bu İCRA ilamı ve iHTARıNA herhangi bir somut cevap vermemesi üzerine yargı kararının yerine getirilmesi için 32. İcra Müdürlüğü 29 Temmuz 2013 tarihinde THY A.O’na MUHTıRA çekmiştir. Bizler hukuk devletinin gereği bu mahkeme kararına uyulmasını beklerken işveren ilgili 32. İCRA Dairesi Müdürlüğü kararına 11. İcra Mahkemesi nezdinde itiraz etmiştir.İstanbul 11. İcra Hukuk Mahkemesinin, haber kanallarından öğrendiğimiz henüz ara kararları bile tarafımıza tebliğ edilmeyen 30.07.2013 tarihli Kararı’nın Hukukla ilgisi bulunmadığından, irdelenmesi dahi ciddiyetle ve hukukla bağdaşmayacak durumdadır.


Öncelikle belirtilecek husus...

Bu Karar, İstanbul 5. İş Mahkemesinin verdiği, Tespit, Sataşmanın önlenmesi ve İhtiyati Tedbir Kararını ortadan kaldıran bir Karar değildir. İstanbul 5. İş Mahkemesinin verdiği, Tespit, Sataşmanın önlenmesi ve İhtiyati Tedbir Kararı, halen yürürlüktedir. Devam etmektedir.Kararı veren Hâkim, Mahkemenin kendi Hâkimi değildir, Kendi Hâkimi izinde olup, Nöbetçi Hâkim bu Kararı vermiştir. Bu Karar, Esas bakımından Hukuka ve Yasaların emredici kurallarına aykırı olmasının yanında, Usulen ve şeklen de Hukuka ve Yasaların emredici hükümlerine aykırıdır.


Esas bakımından, 6100 sayılı HMUK 397/2 maddesi uyarınca, “İhtiyati tedbir kararının etkisi, aksi belirtilmediği takdirde, nihai kararın kesinleşmesine kadar devam eder” şeklinde açık hüküm belirlenmiştir.

Hukuk Devletinde, hiçbir Hâkimin, bu yasanın açık hükmüne müdahale yetkisi bulunmamaktadır. Usulen ve şeklen de, yanlış, kendi 8.07.2013 ve 22.07.2013 tarihli ara kararları ile çelişen bir karardır. Mahkeme 18.07.2013 tarihli ara kararında, tarafımıza tebliğden itibaren 2 haftalık

cevap süresi verilmiştir. Bize tebligat, 25.07.2013 de yapılmıştır. Süre, 08.08.2013 de dolmaktadır. 22.07.2013 tarihli ara kararında da yine 2 haftalık cevap süresi verilmiştir. Bu ara kararı, halen tarafımıza tebliğ bile edilmemiştir. Mahkemenin 2 ara kararında da açıkça belirtilen süre dolmadan, kendi kararl arı ile çelişen nihai karar oluşturulmuştur.


Bu kararın hukukla izahı mümkün değildir. Hukuk çerçevesinde hukuksuzluklarla mücadele içerisindeyiz.Verilen kararla, İhtiyati Tedbir Kararının uygulanmasının, Temyiz sonuna kadar bekletilmesi amaçlanmaktadır. Ancak sendikamız bu İhtiyati Tedbir kararını uygulamayanlar ile ilgilide gerekli hukuki işlemleri eksiksiz yapmaya devam edecektir.


THY A.O’nun İcra kararına itirazı ve verilen 11. İcra Hukuk mahkemesi kararı İHTİYATİ TEDBİRİ uygulama yükümlülüğünü ortadan kaldıran hukuki bir sonuç doğurmamaktadır. Bu mahkeme ve ihtiyatı tedbirine aykırı her işlem ve eylem hukuk dışıdır. Bu yükümlülükten kaçınılması, hukukun dolanılmaya çalışılması şirkete her an büyük zararlar doğurabilecek niteliktedir. %48.2 hissesi kamunun olan halka açık bir şirketin hala yargı kararına uymuyor olması büyük bir talihsizliktir.

THY A.O Yönetimini bu konuda yükümlülükten, ayıptan ve cezai şarttan kurtaracak tek doğru yol toplu iş sözleşmesinin masada sonuçlandırılması böylelikle grevin sona ermesidir. Saygılarımızla.

HAVA-İŞ GENEL MERKEZ YÖNETİM KURULU...