Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı düzenleyen Mehmet Başöz, M.Ö. 2'nci yüzyıl da kurulan antik Hierapolis ile M.Ö. 3'üncü yüzyılda kurulan antik Laodikya kentinin lojistik taşımacılıkta Büyük Menderes Nehri’ni kullandığını belirtti. Afyonkarahisar’dan Denizli’ye tonlarca ağırlıktaki mermer blokların nehir üzerinden taşındığını kaydeden Başöz, "Hierapolis ve Laodikyalılar sadece kentlerin kurulmasında değil, kurulduktan sonra tekstil ürünlerini de yine nehir üzerinden Ege Denizi'ne göndermiştir. Ege Denizi'nden de gemilerle tekstil ürünleri başta Roma olmak üzere yurt dışına ihraç edilmiştir. Elimizde Büyük Menderes Nehri gibi bir fırsat var. Bunu değerlendirmeliyiz. Bu nehri taşımacılıkta kullanmalıyız. Romalılar, Laodikyalılar yaptı, biz de yaparız. Kanallar ve nehirler taşımacılıkta çok önemli. Bu konuda devlet yetkilileri, sivil toplum örgütleri çalışma yapmalıdır" dedi.

DENİZLİ’NİN ZAYIF YÖNLERİ

Başöz, çalıştayda Denizli ekonomisinin zayıf yönlerinin de ortaya çıktığını belirterek, "Zayıf yönleri şöyle sıralayabiliriz: Tekstil sektöründe markalaşma olmadı, fason üretim yapılıyor. Kurumların yüzde 90’ı aile şirketi, profesyonelleşmek gerekiyor. Sermaye yetersizliği yüksek düzeyde. Üniversite ile sanayi yeteri kadar işbirliği sağlayamıyor. Turizm için altyapı var ama uzun soluklu konaklama sağlanamıyor. Yatırımlarda gerekli fizibilite çalışmaları ve Ar-Ge çalışmalarına önem verilmiyor. İşveren ve çalışan kişisel gelişim eğitimlerine önem vermiyor. Teşviklerden yararlanılamıyor. Organize Sanayi Bölgesi’ndeki çalışmalar yetersiz. Ticaret Odası, Sanayi Odası, KOSGEB ve GEKA ile sanayiciler arasında yeterli iletişim sağlanamıyor" diye konuştu.

TEHDİT EDEN UNSURLAR

Denizli’yi tehdit eden unsurlar da bulunduğunu ifade eden DESİAD Başkanı Mehmet Başöz, "Siyasi politikalar ve gelişmeler kaygı verici. Demiryolu taşımacılığının aktif olarak kullanılamaması, teşvik sisteminin çarpıklığı ve enerji maliyetlerinin yüksekliği var. İhracat ağırlıklı olarak Avrupa Birliği ülkelerine yapılıyor. Avrupa’da yaşanan ekonomik gelişmeler ve nüfusun yaşlılığı talep daralmasına neden oluyor. Eğitim kalitesi düşüyor. Yeni yatırımlarda bürokratik engeller büyük sorun teşkil ediyor" dedi.



FI(İÖ/CK)