Türkiye’de beklenenden soğuk geçen kış mevsiminde, örtüaltı üretimde yaşanan ciddi orandaki rekolte düşüklüğü, havanın ısınması ve açık alan hasatlarının başlaması ile yerini bolluğa bıraktı. Ürün bolluğuyla birlikte birçok ürünün fiyatında yüzde 50 veya daha üzerinde düşüş yaşandı.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Tarım, Sebze ve Meyve Meslek Komitesi Başkanı Mustafa Küçükoğlu, çok soğuk geçen kış döneminde yaşanan ürün sıkıntısının, içinde bulunduğumuz dönemde yerini bolluğa bıraktığını belirtti. Küçükoğlu, haziran ayı sonu itibariyle Antalya Toptancı Hali’ne giren ürün miktarının toplamda 135 milyon tona ulaştığını söyledi. İşlem hacminin ise 72 milyon lira civarında olduğunu belirten Küçükoğlu, ürün patlaması yaşandığını kaydetti.

260 MİLYON DOLARLIK İHRACAT

Havanın ısınması ve ürün bolluğu, yılbaşından bu yana düşüşte olan yaş meyve ve sebze ihracatını da olumlu etkiledi. Antalya İhracatçılar Birliği üzerinden yılın ilk 6 ayında gerçekleştirilen yaş meyve sebze ihracatı 260 milyon 200 bin dolara yükseldi. Antalya İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, bölge ihracatının lokomotifi konumundaki yaş meyve sebze sektöründeki artış ivmesinin yüksek ihracat hedefinde büyük rol oynayacağını kaydetti.

ANTALYA'DA FİYATLAR

Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal Müdürlüğü'nün açıkladığı rakamlara göre bazı sebze ve meyvelerin fiyatlar şöyle:

"Domates: 50 kuruş- 1 lira, salkım domates: 80 kuruş- 1 lira, kokteyl domates: 1- 1.30 lira, biber çeşitleri: 1- 1.50 lira, marul çeşitleri: 0.40- 0.70 kuruş, elma: 1- 1.50 lira, karpuz: 0.30- 0.50 kuruş, kavun: 0.50- 0.80 kuruş, kiraz: 1.50- 2.30 lira, üzüm: 1.00- 1.40 lira."

MANAVLARA YANSIMADI

Üründeki bolluğa rağmen bazı manav ve süpermarketlerin reyonlarına, fiyat düşüşünün yansıtılmadığı görüldü. Bir süre önce kilosu 4 lira olan salatalık halde 30 kuruşa, bir dönem fiyatı 5 lirayı aşan patlıcan 35 kuruşa kadar düşerken, aynı ürünler marketlerde ise 2-3 liradan satılıyor.



MÇ(SU/CK)