2 yıl önce kapısına kilit vurulan ve Beliğ Azbazdar başkanlığındaki yeni yönetimin Genel Kurul onayıyla satışa çıkardığı Çiğli İplik Fabrikası’nın satışından sonra araziyi satın alan İAOSB ile yaşanan ve dava sürecine kadar giden tartışmalar sürüyor. Daha önce yaptığı açıklamada İAOSB’nin haksız kazanç elde ettiğini öne süren, tapunun iptali ve tescil davası açtıklarını söyleyen Tariş Pamuk Birliği Başkanı Beliğ Azbazdar, Tarihi Havagazı Fabrikası’nda Birlik ortaklarıyla toplantı düzenledi. Azbazdar göreve geldikleri 2009 yılında Birlik’in kötü bir tablo içinde olduğunu, aldıkları tasarruf tedbirleri ve gayrimenkul satışlarıyla bu borçları önemli ölçüde azalttıklarını anlattı.

Yönetim olarak birliği düzlüğe çıkarmaya çalışırken Çiğli İplik Fabrikası arazisinin satışında yaşanan gelişmelere işaret eden Azbazdar, 400 bin metrekarelik arazinin parsellenmesini İAOSB yönetiminden istediklerini ancak red cevabı aldıklarını hatırlattı. Araziyi 73 milyon 250 bin TL’ye satışın ardından sadece 200 bin metrekarelik kısmın bile 38 parsele ayrıldığını söyleyen Azbazdar, kendisine 90 ile 132 bin TL’lik teklifler aldığını ancak parselizasyon yapılmadığı için satış yapamadıklarını, söz konusu teklifleri de mahkemeye sunacaklarını dile getirdi.

"BEN DE BİLİYORUM KANUNUN NE OLDUĞUNU"

Kooperatif ve ortaklara şirin gözükmek gibi bir lükslerinin olmadığını da belirten Azbazdar, 40 bin ortak adına hak arama mücadelesi yürüttüğünü dile getirdi. İAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş’ın "Araziyi bölmek sadece tüzel kişiliğin yetkisinde" sözlerine de yanıt veren Azbazdar, "Ben de biliyorum kanunun ne olduğunu. 400 bin metrekare diye bir parsel var mı? Türk çiftçisinin işletme büyüklüğü ortalama 60 dönüm. Organize olmadan Tariş vardı orada. O organizeyi ayağa kaldıran, o organizenin oraya kurulmasına sebep olan Tariş İplik Fabrikası’dır. Sene 1970. 300 bin metrekare arazide faaliyetini sürdürürken organizenin o’su yoktu orda" dedi.

Önceki yönetimler döneminde, 2003-2004 yıllarında OSB dışındaki 300 bin metrekarelik Tariş’in kendi arazisinin de OSB sınırları içine alındığını da hatırlatan Azbazdar, şunları söyledi:

"Özel şahıslar da bölmek istiyormuş. Kardeşim onlar senden almış. Organize de 400 bin metrekare var mı? Deniz kenarında bir sürü boş yeri var. 600 bin ile 900 bin metrekare arasında. Neden onları AVM yapmıyor. Çünkü Tariş arazisi organizenin göz bebeği. O zaman Tariş’in arazisini lüplemek lazım. Lüpletmeyeceğiz kardeşim. Nisan ayında alıma karar verdiler, ta Eylül’e kadar süründürdüler. 'Aldık' dediğinden Eylül ayına kadar 4 milyon lira fazla bankaya faiz ödedi Tariş. Bu mudur? Sen gazetelere çarşaf çarşaf ilan verirsen, 40 bin ortağı uyutmazsan ortaklar senin yakanı bırakmaz. Biz ortaklarımıza 'Aman sakin olun' diyoruz. Benim çiftçimin canı yanıyor."



BT(İÖ/SS)