Bursa 5'inci Uluslararası Hayvancılık ve Ekipmanları Fuarı ile Burtarım 2012, Tüyap Bursa Fuar Alanı'nda düzenlenen tören ile açıldı. Törenin açılışında konuşan Tüyap Bursa Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, fuara bu yıl yoğun katılımın olduğunu belirterek, 200 bin ziyaretçi beklediklerini açıkladı.

Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Ertuğrul Aksoy, geçen yıl tarım sektöründe 19 milyar TL kredi kullanıldığına işaret ederek, bu yıl oranın 30 milyar TL'ye çıktığını ve üreticilerin borcunu borçla kapatmaya çalıştıklarını söyledi. Bu yıl saman ithaline başlandığını da ifade eden Aksoy, "Bu nedenle bu yıl düzenleyeceğimiz kongremizde gıda egemenliği için üretim odaklı çalışmaları ele alıyoruz" diye konuştu.

Türk Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıları Birliği Başkanvekili Fazlı Özaltın ise hükümetin hurda traktör teşvik projesinin önemli olduğunu belirterek, biran evvel hayata geçirilmesini beklediklerini kaydetti. Özaltın, tarım mekazinasyonunun yenilenmesi açısından bunun önemine işaret etti.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı İlhan Parseker ise otoritelerin artan talebe karşı dünya gıda üretiminin yüzde 70 artması gerektiğini söylediğini belirterek, tarım ve gıdaya olan yatırımların yüzde 50 oranında artması gerektiğini dile getirdi. Türkiye'nin 5 tarımsal üründe dünyanın en büyük üreticisi, 23 tarımsal üründe ise ilk 5 üretici arasında yer aldığını kaydeden Parseker, "Yüzde 2.5 pay ile Avrupa'nın en büyük, dünyanın 7'nci büyük tarımsal ekonomisine sahibiz. Bu nedenle tarım Türkiye ekonomisinin geleceği için kilit sektör konumunda" dedi.

Tarım sektörü için gerekli önlemlerin alınması gerektiğine işaret eden Parseker, Türkiye ekonomisinin son 10 yılda önemli mesafe kaydettiğini belirterek tarım ve hayvancılık sektöründe aynı oranda mesafe alındığını söyleyemeyeceğini dile getirdi.

CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan, Türkiye'nin 1980'li yıllarda kendi kendine yeten ülke konumundayken, şu anda kurban ve saman ithalatı yapar hale geldiğini ifade ederek, "Vatandaş borcunu borçla ödüyor. Türkiye tarımı son yıllarda çok kötü idare edildi" diye konuştu.

AK Parti Bursa Milletvekili Bedrettin Yıldırım ise 2000'li yıllarda çiftçilerin kredi almak için stadyumlarda bekletildiklerini, şu an ise Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri uygun kredi oranlarının sunulduğunu söyledi. Yıldırım, bugün Türkiye'nin hem kendi nüfusunu beslediğini belirterek, dışarıya da ihracat gerçekleştirdiğini kaydetti.

Bursa Valisi Şahabettin Harput ise kentin 50 yıl önce tarım kenti olarak anıldığını, ancak sanayinin gelişmesi ile birlikte bu durumun değiştiğini dile getirdi. Harput, "Sanayinin gelişmesi ile birlikte tarım toprakları ile ilgili bazı sıkıntılar da yaşanıyor. Buradan şu müjdeyi vermek istiyorum. Tarım topraklarına girilmesine müsaade etmeyeceğiz" dedi.

Konuşmaların ardından kurdele kesimi ile fuarlar açıldı. Ücretsiz ziyaretlerin gerçekleşebileceği fuarlar, 26- 30 Eylül 2012 tarihleri arasında 09.30 ile 18.00 saatleri arasında gezilebilecek.