Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) 2012 yılı Ocak ayı sonu ihracat verilerine göre yılın ilk ayında yüzde 9 artışla 926 milyon 528 bin dolarlık ihracata imza atıldı. Kısa bir süre önce Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri bünyesinde ihracatçı birliği kurulan sektörler savunma sanayi ve iklimlendirme sanayi ürünleri de EİB listesindeki ihracat kalemleri arasında yerlerini aldı. Sanayi ürünlerinin genelinde düşüş eğilimi gözlenirken, ihracat artışında tarım ürünlerinin etkili olduğu dikkatlerden kaçmadı.

TARIM İHRACATI KURTARDI

EİB Ocak ayı ihracat rakamlarında tarım ürünlerindeki artış, sanayi ürünlerindeki düşme eğilimi dikkat çekti. Tarım ürünleri içinde düşüş gösteren yaş meyve ve sebze ile sabit duran zeytin ve zeytinyağı haricindeki tüm ürünler yüzde 8 ile yüzde 60 arasında artarken; sanayi ürünlerinde tekstil ve hammaddeleri, deri ve deri mamulleri, halı, hazırgiyim ve konfeksiyon, gemi ve yat, makine ve aksamları, çelik ve mücevher gibi kalemlerde yüzde 54’lere varan düşüşler yaşandı.

SANAYİ BİRİNCİSİ KİMYA

Ocak ayında Ege’de en fazla ihracat 506 milyon 942 bin dolarlık ihracat yapan sanayi sektörüne ait olurken, onu 326 milyon 189 bin dolarla tarım, 66 milyon dolarla da madencilik sektörleri izledi. Sanayi ürünleri içindeki lokomotif de, ihracatını geçen yılın aynı ayına göre yüzde 73 artırarak 117 milyon 618 bin dolara çıkaran kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü oldu. Yüzde 26 düşüş gösteren çelik, 112 milyon 525 bin dolarlık ihracatla sanayi ürünlerinde ikinciliği alırken, onu yüzde 9’luk kan kaybı yaşayan hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü 101 milyon 281 bin dolarlık ihracatla izledi.

TARIMDA LİDER TÜTÜN

Tarım sektöründe bitkisel ürünler içinde ise liderlik 91 milyon 954 bin dolarlık ihracatla tütün olurken, 60 milyon 293 bin dolarla kuru meyve ve mamulleri, 34 milyon 65 bin dolarla da meyve ve sebze mamulleri izledi. Su ürünleri ve hayvansal mamuller ocak ayında yüzde 41’lik ihracat artışıyla 62 milyon 450 bin dolara ulaşırken, ağaç mamulleri ve orman ürünleri sektörü de yüzde 8’lik artışla 30 milyon doları buldu.