8'inci AgroExpo Eurasia Uluslararası Tarım Sera ve Hayvancılık Fuarı ile 4'ncü AnimalExpo Uluslararası Hayvancılık Teknolojileri ve Süt Endüstrisi Fuarı'nın açılışı Kültürpark'ta aynı anda gerçekleşti. Katılımcı ve ziyaretçilerinin yoğun ilgisiyle adeta mini bir tarım mitingine dönüşen açılış töreninde mikrofonu eline alan siyasetçilerin sektörle ilgili 'atışmaları' ise törene damgasını vurdu. CHP Genel Başkan Yardımcıları Gürsel Tekin ve Gökhan Günaydın, CHP Milletvekili Mehmet Ali Susam, AK Parti İzmir Milletvekili Ali Aşlık'ın da katıldığı törende 'Hoşgeldiniz' konuşması yapan Orion Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Tan, fuarın sektör fuarları arasında başarısıyla öne çıktığını belirtti. Tan, "Dört gün boyunca tarımın kalbi İzmir'de atacak. Amacımız Türkiye'nin en iyi tarım ve hayvancılık fuarını gerçekleştirebilmek. Katılımcı sayısının artması ve uluslararası etkinlikler bu hedefimize ulaşacağımızı gösteriyor. Bu yıl yoğun talep üzerine hol sayısını da 4'ten 6'ya çıkardık" diye konuştu.

AŞLIK: BEN BU İŞİN İÇİNDEN GELİYORUM

Kürsüye çıkan AK Parti İzmir Milletvekili Ali Aşlık çiftçi bir aileden geldiğini, arkadaşlarının kendisine 'Köylü Ali geldi' diyerek takıldığını öne sürerek, "Herkes 'patateste para var' diye patates ekerse sıkıntı oluyor. Ben bu işin içinden geliyorum. Aksaklıkları da görüyoruz ve buna karşı çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi. Aşlık ayrıca Afrika ülkelerinin büyük fırsatlar sunduğunu, Türk Okulları'nın da tanıtıma katkı sağladığını dile getirerek, bu bölgelerde de yatırım yapılması gerektiğine işaret etti. Aşlık, "Üretme değil pazarlayamama sorunu var" dedi.

'AFRİKA'YA GÖNDERMEDEN EVVEL HESAP VERİN'

Aşlık'ın hemen ardından konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın'ın yanıtı ve sözlerinin alkışlanması ise ortamın buz kesmesine neden oldu. Türkiye'de 25 milyon dönüm arazide üretimden vazgeçildiğini, önce bunun hesabının verilmesi gerektiğini söyleyen Günaydın, "Bundan 30 yıl evvel buğday 30 kuruş, mazot 1 liraydı. Bugün mazot 4 lira, buğday 60 kuruş. Artık 1 litre mazot alabilmek için 7 kilo buğday satmanız lazım. İnsanları Afrika'ya göndermeden evvel 'Ben bu çiftçiye bu eziyeti nasıl yapıyorum'un hesabını verin" diye konuştu.

'VAROŞ EDEBİYATINI TÜRKİYE ÇOK GÖRDÜ'

Ham petrolün işlenme maliyeti 1.5 lira iken 2.5 lirasının vergi olduğunu kaydeden Günaydın şöyle konuştu:

"Sorunca da 'Dünyada petrol fiyatları böyle' diyorlar. O zaman niye gemi sahiplerine 1.5 liraya veriyor. 'Ben yoksuldan yanayım, varoşlardan geliyorum' gibi edebiyatları Türkiye çok dinledi. Alt tarafa din iman, üst tarafa han hamam. Türkiye bunu çok dinledi. Eğer bizim köylülükten, yoksulluktan, varoş edebiyatından anladığımız buysa, benim söyleyeceğim bir şey yoktur."

'OSMANLI'DAN BERİ İLK KEZ SAMAN İTHAL EDİLİYOR'

Türkiye'nin son 10 yılda, ilk kez Kurban Bayramı için hayvan ithalatı yaptığını, Osmanlı'dan bu yana ilk kez saman ithal edildiğini de belirten Günaydın koyun, keçi ve büyükbaş hayvan varlığının da 1980'den bu yana hızla düştüğünü dile getirdi. Günaydın, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şunu söyleyeyim Türkiye'de çiftçi desteklenmiyor, köylü öldürülmek isteniyor, çiftçi vergilendiriliyor. Mazotta litre başı 2.5 lira vergi alıyorsun, çiftçi 3.5 milyar litre mazot kullanıyor. 8 milyar lira senin yalnızca mazot üzerinden aldığın vergi. Tarım desteğin ne kadar? 7 milyar lira. Kimse kimseyi kandırmasın. Köylünün toprağına, hayvancılık işletmelerine yeni zenginler el koyuyor. Tablo bu kadar basittir. Ya bu zulmün altında inim inim inlemeye devam edeceğiz, ya da 'yeter artık üretim için destekleme, bana da mazotu 1.5 liradan ver, suyumu kirletme, toprağıma göz koyma, bankalar eliyle beni öldürme' diyeceğiz. Tablo budur, bu tabloyu eğip bükmenin bir anlamı da yoktur. 44 milyondan 74 milyona çıkmışız. Projeksiyonlar 100 milyona çıkacağımızı gösteriyor. Biyolojik varlığız, yemezsek ölürüz. Ya bu topraklarda köylü üretecek, alınterinin karşılığını vereceğiz. ya da diyeceğiz ki 'Balkanlar'a bakın, Afrika'ya bakın, gidin orada yatırım yapın. Zaten ABD'de buğday ucuz, koyunu Romanya'dan, sığırı Şili'den getirir gül gibi geçiniriz. Seçimi buna göre yapacağız."

HİBE PROJELERİ FUARLARA İLGİYİ ARTIRDI

Tarım Gıda ve Hayvancılık İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal ise, her iki fuarın da Türkiye'nin en büyük tarımsal etkinliği olduğunu belirterek, bir tarım kenti olan İzmir'de böyle bir etkinlik gerçekleştirilmesine katkı koyan sektör temsilcilerine teşekkür etti. Bakanlık olarak tarım fuarlarının işlevini artırmak için çalışma yürüttüklerini dile getiren Güldal, özellikle Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi kapsamında üreticilere alet ve ekipman alımında yüzde 50 hibe desteği sağlanmasıyla çiftçilerin son teknolojinin tanıtıldığı fuarlara da ilgisinin arttığını kaydetti. Güldal, "Burada sergilenen makine ve ekipmanların pek çoğu bakanlığımız tarafından desteklenmektedir. Pek çok çiftçi yararlanmak için başvurmaktadır. İzmir'de 2 bin 967 ekipmanı üreticilerle buluşturduk ve 11 milyon liranın üstünde hibe desteği sağladık. Bu yılki teslimatlarla sayı daha da artacak" dedi. Öte yandan ekonomik yatırımları da desteklediklerini, İzmir'de biten 92 projenin üretime geçtiğini, 19 milyon TL'si Bakanlık desteği olmak üzere 41 milyon liralık yatırım sağlandığını kaydetti.

AYDOĞAN: TARIM YOKSA KALKINMA OLMAZ

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Sırrı Aydoğan ise, Tire'deki süt üreticilerinden Bayındır'daki çiçek üreticilerine kadar tarım ve hayvancılıkla uğraşanları desteklediklerini, Türkiye'de tarla yollarını asfaltlayarak bir ilke imza attıklarını söyledi. Tarımı ve hayvancılığı olmayan bir ülkenin kalkınamayacağının altını çizen Aydoğan, "Bu sektörler ne kadar desteklenirse, o ülkenin o kadar kalkınacağına inanıyoruz. Organik tarımı destekliyoruz. Tarım olmazsa, üretim olmazsa hiçbirşey olmaz, bunun bilincindeyiz" diye konuştu.

SUSAM: TARIM POLİTİKALARINI GÖZDEN GEÇİRİN

CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam ise fuarın açıldığı bu tarihte üreticilerin pek çoğunun hasadını yaptığını, ancak çoğunun borçlarını ödeyemediğini, kara kara düşündüğünü savundu. Üreticilerin yüksek maliyetlerle boğuştuğunu da söyleyen Susam, "Destekler var ama bu üretimden köylü para kazanmıyorsa, hayvan alıp sıfır faizle kredi almış insan bir- iki yıl sonra bu krediyi ödeyemez duruma gelmişse, tarım politakanızı gözden geçirip değerlendirmek zorundasınız" diye konuştu.

İzmir Ziraat Odası Başkanı Ahmet Yeşil de tarım sektörünün önemine dikkat çekerek, fuarın tüm sektöre kazanç getirmesini diledi.

Konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesildi.

BT(AÖ/COŞ)