İzmir’in en büyük organize sanayi bölgelerinden İAOSB’nin Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, IMF’nin açıkladığı 'Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nda durgunluğun devam edeceğinin belirtildiğini hatırlattı. Türkiye’de de herkesin dertli olduğu düşük büyümenin yanı sıra sanayi üretim endeksinde de azalma yaşandığını dile getiren Uğurtaş, "Bu rakamlar bize halkımızın harcamalarını, özel sektörün ise yatırımlarını azaltma yönünde hareket ettiğini göstermektedir" diye konuştu.

Düşen büyüme performansının sadece dış talep ile sağlandığını, iç talebin sıfır noktasına yakın sürdüğünü de ifade eden Uğurtaş, "Diğer yanda ise potansiyel Suriye riski, iç ve dış pazarda coğrafi bir daralmaya neden olmaktadır. Özellikle Suriye konusu sadece Suriye’ye yapılan ihracatı engellememiştir, oradan ulaşılan 11 ülkeye ihracatımızda ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Suriye ile yaşanan sıkıntılar ekonomik anlamda 11 ülkeye yansımıştır. Sınır ticaretine dayalı ekonomisi olan illerimiz durumdan olumsuz etkilenmiştir. Savaş riski de ticaret ve yatırıma bakışı olumsuza çevirmiştir" dedi.

'PEDAL ÇEVİRMEYİ BIRAKTIĞIN AN DÜŞERSİN'

Değerlendirmesinde Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın "Fazla fren yapmaktan balata kokusu gelmeye başladı" sözlerini de hatırlatan Uğurtaş, şunları söyledi:

"Ekonomik faaliyetlerde verilen bir örnek vardır; bisiklette pedal çevirmeyi bıraktığın an düşersin. Biz sanayiciler de uygulanan para politikası ve mali politikaların ekonomiyi durdurma noktasına doğru götürdüğünü görüyor ve karar alıcılarını dikkatli olmaya çağrıyoruz."



BT(İÖ/SS)