TÜYAP Adana Fuarcılık A.Ş. tarafından bu yıl 6'ncısı düzenlenen Tarım, Sera ve Bahçe Fuarı'na katılan Türk Traktör Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İrfan Özdemir, Türkiye'nin tarımsal potansiyeli çok yüksek ülkelerden biri olduğunu anlattı. Türkiye'nin işlenebilir arazi büyüklüğü açısından dünyada 8'inci, 'tarımsal hasıla açısından da 70 milyar dolarla Avrupa'da 1'inci ve dünyada 7'nci sırada olduğunu ifade eden Özdemir, "Türkiye'de kayıtlı istihdamın yüzde 25'i tarım sektöründe bulunuyor. Dünya nüfusu 7 milyarı, açlık sınırındaki insan sayısı da 900 milyonu aştı. Tarım demek, gıda demek ve bu da yaşamın sürdürülmesi anlamı taşıyor. Ayrıca gıda sadece besin değil, enerji kaynağı. Artık mısırdan, ayçiçeği ve kanoladan biyo yakıt elde ediliyor" dedi.

'ÇİFTÇİ KAZANIRSA ALIR'

Son 10 yılda tarımsal verimlilikte, sertifikalı tohum kullanımı, etkin sulama sistemleri ve modern üretim teknikleri sayesinde artış olduğunu bildiren İrfan Özdemir, şunları söyledi:

"Türkiye'de kullanılan traktör sayısı 1 milyon 400 bin civarında. Bu traktörlerin yüzde 55'i 24 yaşın üstünde ve ekonomik ömrünü doldurmuş durumda. Ülkemizde 8'inci ayın sonu itibariyle 33 bin 109 traktör satıldı. Bunun yüzde 51'ini Türk Traktör olarak biz sattık. Yani satılan her 2 traktörden birini satıyoruz ve sektörde lideriz. Türkiye'de 2011'de bir önceki yıla oranla yüzde 51 büyüme sağlanarak rekor düzeyde 61 bin traktör satılmıştı. Ama bu yıl kuraklık, sebze ve meyve ihracatında yaşanan sorunlar, Suriye'de yaşanan gelişmelerin de etkisiyle traktör satışları azaldığı için sektör yüzde 18 daraldı. Türkiye'nin sebze ve meyve ihracatında ilk sırada Rusya bulunuyor. Rusya'yı İran, Irak ve Suriye izliyor. Buralara yeterli ihracat yapılamadığı için traktör talebi azaldı. Türk Traktör olarak, her şeye rağmen bu yıl 9'uncu ay itibariyle ciromuzu yüzde 18 arttırarak 1.5 milyar liraya yükselttik. 5 ayrı kıtada Kuzey Amerika ülkeleri ve Kanada başta olmak üzere 90 ülkeye traktör satıyoruz. Bu yıl yüzde 87 oranında satışımızı arttırıp 10 bin 958 traktör ihraç etmiş olduk. Verimin artması ve ihracatta yaşanan sorunların çözülmesiyle traktör satışları artar. Türk çiftçisinin verimi artar ve kazancı çoğalırsa, tarımsal makinelerini yeniler. Teknoloji yenilenirse çiftçinin kazancı artar. Kazanca artan çiftçi yine satın alır."



YB(BK/SS)