ATO Başkanı Ali Gizer, çimento, kimyevi madde, gıda, inşaat malzemeleri ve lojistik alanında Adana'dan Suriye'ye 2009'da 37 milyon, 2010'da 40 milyon ve 2011'de 42 milyon dolarlık ihracat yapıldığını kaydetti. Gizer, "Sınır kapılarının kapanmasından sonra ticaret tamamen durdu. Dünyadaki ticaret potansiyelinin yüzde 95'lik bölümünün komşu ülkeler arasında gerçekleştiğinin bilindiği günümüzde, olumsuzlukların kısa sürede ortadan kalkması ve iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin eskiden olduğu gibi canlanmasını temenni ediyoruz" dedi.

OLUMSUZ TABLOYU ANLATTI

Suriye ile ilişkilerin 2007'de imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması'yla çok hızla geliştiğini vurgulayan ATO Başkanı Ali Gizer, şunları söyledi:

"Bu ilişkiler 2011 yılında iki ülke arasındaki vizelerin kaldırılmasıyla da her yönden arzu edilen bir seviyeye ulaşmıştı. Ancak Ortadoğu'da yaşanan hızlı değişimlerle birlikte, Suriye'de yaşananlar hem ekonomik hem de dış politika konusunda sıkıntılı bir sürecin başlamasına neden oldu. Bu durum Suriye ile gerek doğrudan, gerekse Ortadoğu ülkelerine yönelik yoğun ticari ilişkileri bulunan Güneydoğu Anadolu ve Doğu Akdeniz illerinde üretim, ihracat, pazar kaybı, maliyet artışları, istihdam gibi kayıpları gittikçe büyütüyor. Adana, Mersin, Hatay, Gaziantep, Kilis ve Mardin kent ekonomilerinde yaşanan canlılık içerisinde bulunduğumuz 2012 yılında tamamen durmuştur."

Nakliye sektöründe yaşanan sıkıntılardan dolayı Suriye üzerinden Ortadoğu ülkelerine yapılan taşımacılığın durma noktasına gelmesiyle transit geçişlerin de olumsuz etkilendiğini belirten Gizer, Türkiye'nin Suriye üzerinden Ortadoğu ülkelerine ticaretinin de bitme noktasına geldiğini söyledi.



YB(OA/CK)