Erciyes Dağı'nın güneyinde Yahyalı, Develi ve Yeşilhisar ilçeleri arasında bulunan Sultansazlığı Milli Parkı, göçmen kuşlara ev sahipliği yapmasının yanı sıra sazlarıyla yöre halkının geçim kaynağı oluyor. Bahar ve yaz aylarında yeşeren sazlar, kış aylarında suların çekilmesiyle ortaya çıkıyor. Kasım ayı başında başlayan sazlık alandaki kamış kesimi aralık ayı sonuna kadar sürüyor. Avrupa ülkelerine ihraç edilen kamışlar yöre halkının uzun ve zahmetli uğraşları sonucu satışa hazır hale getiriliyor. Milli park alanından saz kesimi için izin alan Develi İlçesi'ne bağlı Sindelhöyük Beldesi ve çevre köylerdeki vatandaşlar, önceden paylaştıkları alanlarda kamış kesimi yapıyor. Sabah erken saatlerde işe başlayan yöre halkı, sazlık alanda oraklarla kamış kesiyor. Deste haline getirilerek bağlanan kamışlar, traktörlerle Sindelhöyük Beldesi'ndeki toplama alanlarına götürülüyor. Burada kök ve uç kısımları kesilerek düzlenen kamışlar büyük balyalar haline getiriliyor. Kamyonlara yüklenen kamış balyaları Avrupa ülkelerine ulaştırılmak üzere Mersin Limanı'na gönderiliyor.

800 BİN BALYA

Milli park alanında yılda 800 bin balya civarında hasat yapılıyor. İşlenerek hasır haline getirilen kamışlar aynı zamanda güneşlik, kulübe, hasır dekorasyonu, plaj şemsiyesi, ters tavan, duvar kaplama ve bahçe çiti olarak kullanılabiliyor.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve Türkiye’de ilk olan 'Kış Turizm Fuarı'nda stant açan Develi Belediyesi de bu ürünleri tanıtıyor. Sultan Sazlığı Çevre Belediyeler Birliği Müdürü Ali Orhan, sazlıktan kesilen kamışlardan yapılan ürünlerin artık yaygın olarak kullanıldığını, Avrupa ülkelerine ihraç edildiğini söyledi. 



FÇ(OE/COŞ)