Çorum Anitta Otel'deki toplantıya Vali Vekili Hamdi Bolat, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz, Sinpaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, Hitit Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sait Börekçi, TSO Başkanı Çetin Başaranhıncal ile çok sayıda Çorumlu sanayici ve işadamı izledi.

Toplantının açış konuşmasını yapan Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal, yeni Türk Ticaret Kanunu’nda önemli değişiklikler olduğunu, kanundaki eksikliklerin rapor haline getirilerek en üst makamlara ulaştırılacağını söyledi.

Toplantıda konuşan Prof. Dr. Şükrü Kızılot, Yeni Türk Ticaret Kanunu ile bir şirketin yönetim kurulu başkanının üçüncü dereceye kadar olan yakınlarına vadeli satış yapılmasının engellendiğini vurgulayarak şöyle dedi:

"Üçüncü dereceye kadar yakınlar, yani yönetim kurulu başkanının; annesi, babası, çocuğu, halası, kayınvalidesi, kayınpederi, baldız, görümce, amca, hala, ya da eşinden olan yakınlarına vadeli mal satılamayacak. Örneğin bir otomobil bayinden yönetim kurulu başkanının dayısına vadeli mal satılamayacak. Ya da bir beyaz eşya satan bir kişi, kayınvalidesinde vadeli beyaz eşya satışı yapamayacak. İşin enteresan yanı, böyle bir vadeli satış söz konusu olduğunda satış yapan kişi değil satın alan kişiye hapis cezası uygulanacak. Böyle bir olay aile düzenini bozar. Bu madde, kanun yürürlüğe girmeden değiştirilmelidir. Aksi takdirde ülkemizde eş- dost akrabaya yapılan satış çok fazla olduğu için problem çıkar." 

Bu tür bir satış işleminde satın alan kişiye 300-730 gün arasında adli para cezası uygulanacağını belirten Prof.Dr. Kızılot, bu oranda adli para cezasının 2 yıla kadar hapis cezasına denk geldiğini belirterek, "Birkaç defa vadeli alışveriş yapıldıysa hapis cezası 3 yıla kadar çıkıyor" dedi.

Mevcut Türk Ticaret Kanununun, 1956 yılında hazırlandığını belirten Prof. Dr. Kızılot, "Artık çağın ihtiyaçlarına cevap vermiyor olmasından dolayı yeni bir kanun hazırlanması gerektiği düşünülmüş ve uzun çalışmadan sonra kanunlaştı. Yeni kanun 1 temmuzda yürürlüğe giriyor. Yeni kanundaki maddelerin yaklaşık yüzde 45’i eski kanundaki maddelerle aynı. Bazı kelimeler değiştirildi. Kanunun yayınlanmasının ardından ikinci mevzuat denilen, kanunun nasıl uygulanacağını düzenleyen yönetmelik ve tebliğler yayınlanacak" diye konuştu.

Yeni kanunun uzun emeklerle hazırlandığını ve başarılı bir çalışma olduğunu belirten Prof.Dr. Kızılot, ancak birkaç yanlışın, kanunu gölgede bıraktığını ekledi.



ŞE(İS/İD)