İstanbul Finans Merkezi projesi çerçevesinde bu kente taşınması gündeme gele ancak İzmirlilerin taşınmasına sıcak bakmadığı VOB, işlem hacmini önemli ölçüde artıracak 'tek hisseye dayalı vadeli işlem sözleşmeleri' iznini beklerken SPK’nın bu yetkiyi İMKB’ye verdiği öğrenildi. Bunun üzerine bir açıklama yapan VOB Başkanı Işınsu Kestelli, "VOB 2005 yılında Türkiye'nin ilk ve tek türev borsası olarak Sayın Başbakan Erdoğan tarafından açıldı. İşlem hacmimiz 7 yılda, 3 milyar liradan 440 milyar liraya çıktı. Ortada bir başarı hikayesi var. Üstelik bu sonuçlar sadece kısıtlı sayıdaki vadeli işlem kontratıyla elde edildi. VOB, ne yazık ki son beş senedir anlamsız bir şekilde engelleniyor. Tek hisseye dayalı vadeli işlem kontratları başvurumuz, hazır olduğumuz halde, SPK tarafından 'Tek hisse senedi kontratları ülkemize uygun değil, yararsız' gerekçesiyle kabul edilmedi. Aynı SPK bu kontratları bugün İMKB'ye verdiğini açıklıyor. İzmir'in bu kararı içine sindirmesi mümkün değil" diye konuştu.

RAHATSIZLIK İLGİLİ MAKAMLARA İLETİLECEK

VOB'un almak için müracaat ettiği endeks opsiyonları için SPK'nın vereceği kararı merakla beklediklerini vurgulayan Kestelli, "İstanbul'u finans merkezi yapma çalışmalarını izliyor ve destekliyoruz. Ancak İstanbul'u finans merkezi yapacağız derken çifte standart uygulayıp İzmir'in yarattığı VOB gibi bir değeri zayıflatmak ülkeye kazandırmaz. Bu karar İzmir'in yanı sıra yüzde 25 payla büyük ortağımız olan TOBB'u ve yine ortağımız olan halka açık bankalar kanalıyla yatırımcıları mağdur edecektir. Bu işin doğrusu, Türkiye'nin üç finansal borsasının gelecek konumunu, tarafların mutabakatı ile adil bir şekilde tayin etmek ve ardından bu tür kararları hayata geçirmektir. Bu konudaki rahatsızlığımızı ilgili makamlara iletme ve gereğini isteme kararlılığındayız" dedi.

BİNALİ YILDIRIM: SIKINTI YOK, HER ŞEY DÜZELİR

Öte yandan, süreçle ilgili sık sık görüşüne başvurulan İzmir Milletvekili ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ise basın mensuplarına yaptığı kısa açıklamada, "Sıkıntı yok, her şey düzelir" yorumunda bulundu.

İZMİR İŞ DÜNYASI NE DEDİ?

ŞÜKÜRER: VOB AĞIR AĞIR İSTANBUL’A GİTMEKTEDİR

Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) Başkanı Sıtkı Şükürer:

"İzmirliler VOB’u çok sahiplendiler. Bu iş ekonomik bir karardan daha ziyade siyasi karara dönüştü. İzmir’den de VOB’u almak, şu aşamada önümüzdeki dönem düşünülürse olası bir karar değil. VOB’u bütünsel olarak İzmir'de tutmaya devam ediyorlar ama en önemli enstrümanlarını İstanbul’a almak suretiyle içini boşaltıyorlar. Böyle bir durumda hiç kendimizi kandırmaya gerek yok. VOB ağır ağır istanbul’a gitmektedir."

ÇOLAKOĞLU: HİÇ HOŞ DEĞİL

Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ESİAD) Yüksek İstişare Konseyi Başkanı ve İZKA Kalkınma Kurulu Başkanı Kemal Çolakoğlu:

"Burada yapılmak istenen VOB’un işinin boşaltılması ise hiç de hoş değil. Bu şekilde davranarak İzmir’de kurulmuş bir kurumun motivasyonunu kırmak, ne SPK’ya ne İMKB’ye yakışıyor. Ümidim bu değişikliğin teknik bir düzenleme olduğudur. Durum netleşince İzmir olarak tepkimizi ortaya koyarız."

AKGERMAN: VOB ADETA ASİMİLE EDİLMEK İSTENİYOR

ESİAD Başkanı Bülent Akgerman:

"VOB'un işlemlerinin büyük kısmını oluşturan söz konusu yaklaşım ile VOB adeta asimile edilmek isteniyor. Yapılan son mevzuat değişikliği son günlerdeki yer değişikliği tartışmalarıyla kan kaybeden VOB'a büyük darlbe vuracaktır. İşlem hacmi düşecektir. Şehrin eski saygın kurumlarından VOB'un bu durumu bizleri üzmektedir."

PORSUK: ISRARIMIZ DEVAM EDİYOR

BASİFED Danışma Kurulu Başkanı Hüseyin Porsuk:

"VOB, İzmir'in markası. İzmir ve ülke için hangisi faydalı olacak ona bakılmalı. Ancak VOB'un merkezinin İzmir'de kalması konusunda ısrarımız devam ediyor."

TÜRKMENOĞLU: VOB’UN GÜÇ KAYBETMESİNİ İSTEMEYİZ

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu:

"Bu spesifik bir konu. Dolayısıyla incelemeden bir yorum yapmak doğru değil. Ancak, ihracatçılar olarak İzmir'in yarattığı bir değer ve marka olan VOB'un güç kaybetmesini istemeyiz."



BT(İÖ/CK)