Yozgat Şeker Fabrikası Meydan Tesisleri'nde düzenlenen törene AK Parti Yozgat Milletvekili Ertuğrul Soysal, İlçe Kaymakamı Levent Kılıç, Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek, Yozgat İl Tarım Müdürü Ziyaattin Özdemir, Pankobirlik Başkanı Kürşad Arslan, Yozgat Şeker Fabrikası Müdürü Ali Berber, daire amirleri ve çok sayıda çiftçi katıldı. Kampanya öncesi saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu, Yozgat Şeker Fabrikası Müdürü Ali Berber açılış konuşmasında 2012-13 kampanya döneminde 6 bölgede 171 köyde 3 bin 941 çiftçi tarafından 78 bin dekar alanda pancar ekildiğini söyledi. Rekoltenin 405 bin ton olmasının tahmin edildiğini belirten Berber, "Bunun 48 bin tonu Çorum Şeker Fabrikası'nda, 357 bin tonu ise Yozgat Şeker Fabrikasında işlenecek. Fabrikamızın günlük pancar işleme kapasitesi 3 bin 800 ton olduğu için kampanyamız 94 gün serecektir. İşlenecek 357 bin ton pancardan 54 bin kristal şeker, 11 bin ton melas, 110 bin ton ise yaş küspe elde edilecek" dedi.

AK Parti Yozgat Milletvekili Ertuğrul Soysal ise bu tür fabrikaların ayakta kalması ve işler olmasını arzu ettiklerini belirtirken, TBMM'nin tatile girmeden 15 gün önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Şeker Genel Müdürü, Maliye Bakanı, bürokratlarla fabrikaların bulunduğu ilin milletvekillerinin de katılımı ile toplantı yapıldığını hatırlattı. Soysal, şöyle konuştu:

"Başbakanımız Erdoğan, bu toplantıda bize yapılan daha önceki özelleştirme şartnamesinde fabrikaların çoğunun çalışmasına dair garantili bir madde olmadığını söyledi. Bu şeklide ihale onaylanırsa üreticilerimiz, çalışanlarımızın, hem de bulunduğu şehirlerin mağdur olacağını bizlere anlatıp, 'Ben bu şekilde özelleştirme şartnamesine imza atmam' dedi. Biz kapatılmasından yana değiliz. Mevcut fabrikaların en az 5 yıl çalışmak suretiyle bir madde ekleyip, tekrar ihaleye çıkalacağını kendileri ifade etti."

Özelleştirme sürecine tekrar yeniden, sıfırdan başlanacağını belirten Soysal “Bugüne kadar imzalanmadı. Ama ihaleden yada özelleştirmeden vazgeçme gibi bir niyetimiz yok. Şartnameye gerekli maddeler konulduktan sonra tekrar ihaleye çıkılacak. Bu şeker ihalesini başbakanımız inceledikten sonra yurt genelindeki bütün ihalelerin hazinenin, kamunun ve bütün gayrimenkul dahil bütün her şeyin idaresini başkanımız ele aldı" dedi.

Konuşmaların ardından Yozgat Şeker Fabrikasına pancar getiren ilk 5 çiftçiye çeşitli ödüller verildi. Ödüllerin ardından Kurban kesimi ile kampanya süresi başladı. Çiftçiler kampanyanın ilk gününde Yozgat Şeker Fabrikası sahaları önünde uzun kuyruklar oluşturdu.



HY(AY/İD)