Geçtiğimiz yılın ocak ayında Türkiye’deki kumaş üretim, tarım- süt hayvancılığı faaliyetlerini kısmi bölünme yoluyla ayıran ve faaliyetlerini Söktaş Dokuma ile Efeler Çiftliği adlarıyla devam ettiren Söktaş Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş., 2011 yılı karnesini çıkardı. Bir yılın değerlendirmesini yapan şirket yönetimi kurulu, özellikle tekstille ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

Avrupa’daki daralmanın tekstil sektörünü de etkilediğini, dünya genelinde 2010 sonunda yükselen pamuk fiyatlarının 2011’in ikinci çeyreğinden itibaren gerilemeye başladığını aktaran Yönetim Kurulu, bu azalışın nedenlerini spekülatif hareketlerin azalması ve pamuk arzının artmasına bağladı. 2009 yılında Uzakdoğu pazarına daha yakın olmak için Hindistan’da kurulan tesislerde de üretim ve satışların artarak devam ettiğini anlatan Yönetim Kurulu, ilk faz yatırımının tamamlandığını ancak ikinci faza geçiş için piyasa şartlarının izleneceğini kaydetti.

HEDEF, GÖMLEKLİK KUMAŞTA DÜNYA LİDERLİĞİ

Genel anlamda şu anda yatırımların tamamlandığını, bu yüzden projelerdeki geri dönüşlerin hızlanmasını beklediklerini ifade eden Yönetim Kurulu, tanıtım ve pazarlamaya ağırlık vereceğini kaydetti. Hindistan’daki yatırımla birlikte şirketin yüksek katma değerli gömleklik kumaş işinde kıtalararası bir kuruluş haline geldiğini söyleyen Yönetim Kurulu, "Pazarlama alanında yapılan yatırımlara bağlı olarak Çin, Brezilya ve diğer Uzak Doğu ülkelerine yapılan satışlarımız artmaktadır. Katma değeri yüksek ipliği boyalı gömleklik kumaşta dünya lideri olma vizyonumuz geçerliliğini korumaktadır" dedi.

2012 ÖNGÖRÜLERİ

Grubun gelişimi hakkında da öngörülerde bulunan Yönetim Kurulu üyeleri, daralan pazarlardan kaynaklı rekabetin arttığını belirterek, bu yüzden firma olarak etkin pazarlama ve yenilikçiliğin yanı sıra tasarruf ve verimliliğe de önem vereceklerinin altını çizdi. Tekstilde Türkiye tesislerinde AB ülkelerinin tüketiminin azalma tahminlerinden kaynaklı satışların 2011 yılı seviyelerinde kalacağını öngördüklerini aktaran Yönetim Kurulu, Hindistan’da ise satışlarda artış beklendiğini kaydetti.



BT(İÖ/COŞ)