Ülke genelinde etkili olan aşırı sıcaklar, Türkiye'nin çiçek bahçesi Antalya'da yoğun nemin de etkisiyle sebze ve meyve üretiminde olduğu gibi kesme çiçek ile iç ve dış mekan süs bitkileri üretimini de olumsuz etkiledi. Geçen yıl temmuz ayı sonu itibariyle 49 milyon dolarlık ihracat yapan sektör, bu yıl aynı dönemde 45 milyon dolarda kaldı.

Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, kesme çiçek üretiminde yılın ilk iki ayında yüzde 20'lik artış yaşanırken, aşırı sıcakların etkisi nedeniyle son 4- 5 aylık dönemde rekoltede yüzde 8'lik düşüş yaşandığını söyledi.

Temmuz ayındaki aşırı sıcak ve nemin ise özellikle iç ve dış mekan süs bitkileri üretiminde yüzde 20'yi bulan verim düşüklüğüne yol açtığını anlatan Osman Bağdatlıoğlu, geçen yıl yedi aylık periyotta 49 milyon dolar olarak gerçekleşen ihracat gelirinin bu yıl aynı dönemde 45 milyon dolarda kaldığını belirtti.

YAZ ÜRETİMİ ISPARTA'DA

Bağdatlıoğlu, kesme çiçekte Antalya'da sona eren yaz üretiminin Isparta'da yayla şartlarında başladığını kaydetti. Bağdatlıoğlu, yıllık toplam 400 milyon dallık kesme çiçek üretiminin 70 milyon dalının Isparta'da üretildiğini söyledi.