SGK Başkanı Fatih Acar, BTSO Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı'na konuk olarak katıldı. Toplantıda yeni Sosyal Güvenlik Sistemi ile ilgili bilgi veren Acar, daha sonra işadamlarının sorularını yanıtladı. Acar, yapılan yeniliklerle SGK'nın ülkenin büyük kurumları arasına girdiğini ifade etti. Emeklilerin aylıklarını almak için geçmişte banka kuyruklarında öldüğünü anlatan Acar, yeni düzenlemelerde 10.4 milyon emekliye evinde ödeme yapabilecek noktaya ulaştıklarını kaydetti. Acar, yeni sistem ile birlikte aktif sigortalı sayısında da artış görüldüğünü, sigortalı sayısının 3.5 milyon artış ile 18 milyon 514 bin 947 ulaştığını dile getirdi. 

Bir işadamının "Sosyal Güvenlik Sistemi'nde Batı'yı örnek alıyoruz. Biz ise Uzakdoğu ile rekabet etmeye çalışıyoruz. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu yanıtlayan  SGK Başkanı Fatih Acar, rekabet edilebilme açısından ortaya konulan politikaların farklı olduğunu söyledi. Acar, Sosyal Güvenlik Sistemi ile Türkiye'de insanların emekli olduğu zaman rahat edebilecekleri, sağlık açısından kendilerini güvencede hissedebilecekleri ortamı kurduklarını ifade etti.

"88 YILDIR BAĞKUR ÖDEDİĞİMİZ KİMSELER VAR"

Türkiye'nin bazı Batı ülkelerinin çok önünde olduğunu dile getiren Acar, "Batı ülkelerinin bir bölümünde 44, bir bölümünde 48 yıl prim ödeme gün sayısı olduğunu, Türkiye'de ise, 65 yaş sınırlaması bulunduğunu anlattı. SGK Başkanı Fatih Acar, "Batı ülkelerini örnek alıyoruz' diye birşey yok. Siz 38 yaşında emekli etmişsiniz. Geçmişte 20 yıl prim ödemiş, 50 yıl emekli aylığı ödeniyor. Sistemi sürdüremezsiniz. 88 yıldır Bağkur ödediğimiz kimseler var. Nasıl kaldıracaksınız bu sistemi? Kaldıramazsınız. Bir yerde toslarsınız. Bununla ilgili bu önlemler alındı" diye konuştu.

"BURSA'DA STRATEJİK YATIRIM YAPIN TEŞVİKLERDEN YARARLANIN"

Rekabet edilebilirlik konusunda yeni teşvik mevzuatı oluşturulduğuna dikkat çeken Acar, Türkiye'nin 2023 hedefleri arasında 500 milyar dolar ihracat ve dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi içine girme olduğunu kaydetti. Bunların gerçekleşmesi için önlemler alındığını belirten Acar, şunları söyledi:

"Yeni teşvik mevzuatını işadamlarımız teknik arkadaşlarımıza inceletmişlerse, burada gerçekten sanayici ve iş adamlarımız açısından önemli kazanımlar doğuracak bazı düzenlemeler geldiğini görüyoruz. Mesela Bursa birinci bölge ve stratejik yatırımlar yapılabilir. Bu açıdan baktığımız zaman 5'inci bölgedeki bir işveren sanayicimiz hangi haklardan yararlanıyorsa, stratejik yatırımları yapmak kaydıyla Bursa'da da aynı haklardan yararlanacak. Bunlar madencilik, demir yolu deniz yolu yük ve yolcu taşımacılığı, rüzgar tüneli, kültür ve turizm yatırımları, ilk, orta ve lise eğitimi yatırımlar ile yatırım tutarı 20 milyon TL'yi aşan ilaç ve savunma sanayi yatırımları."

"İLAÇ, TIBBİ MALZEME YATIRIMI YAPIN ÖNÜNÜZÜ AÇALIM"

İlaç ve tıbbi malzeme konusunda yatırım yapmak isteyen işadamlarının önünü açmak için SGK Başkanı olarak her türlü desteği vereceğini söyleyen Acar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Cari açık' diyoruz. En büyük cari açığın geldiği alanlardan bir tanesi ilaç ve tıbbi malzemedir. Doktora gidiyoruz en ufak plastik parçanın üzerinde 'Made in China, United States' ya da 'İngiltere' yazıyor. Niye benim sanayici, işadamım üretmiyor? Buna ben üzülüyorum. Ticaret Sanayi Odası Başkanımız ve Meclis Başkanımız burada. Bildiğim kadarıyla sektör komiteleriniz var. Bir karar alın, sermayesi olan 3-5 işadamımız bir araya gelsin. Bu alana biraz spesifik olarak yönlenelim. İlaç, tıbbi malzeme konusunda yatırım yapacaksınız biz de önünüzü açalım. Size bu anlamda söz verebilirim."



ST(FK/İD)