Bursa'da düzenlenen 'SGK Müfettişleri Eğitim Semineri'nin kapanış toplantısına SGK Başkanı Fatih Acar katıldı. SGK'nın 74 milyona hizmet veren bir kurum olduğunu belirten Acar, yapılan reformların ardından Türkiye'nin en önemli kurumlarında birisi haline geldiğini söyledi.

"1 OCAK'TAN İTİBAREN E-RECETE SİSTEMİNE TAMAMEN GEÇMİŞ OLACAĞIZ"

Kurumda, sağlığa erişimde önemli gelişmeler yaşandığını dile getiren Acar, kişi başı yıllık hastaneye gitme sayısının ikiden sekize kadar yükseldiğini kaydetti. Bu süreçte suistimallerin yaşandığına da dikkat çeken Acar, vatandaşın gitmediği halde T.C. kimlik numarasıyla sağlık hizmeti aldığını, yaşanabilecek bu tarz durumları yıl sonuna kadar kaldırmayı hedeflediklerini anlattı. Acar, "E-reçete sistemini faaliyete geçirdik. 90 bin 100 hekim şifre aldı. Yüzde 60 e-reçete yazıyoruz. Yıl sonuna kadar yüzde 100 yapmış olacağız. 1 Ocak'tan itibaren e-reçete sistemine tamamen geçmiş olacağız. Bir de avuç içi damar içi uygulaması gelişmiş ülkelerde var. Biz de getirmek zorunda kaldık. 81 ilde kurumsal TV bilgi ekranları hizmet verecek. Hem uygulamalarımızı görecek vatandaş, hem de bir sorunu varsa bunları orada ekranda halletmiş olacak" dedi.

"PRİM GELİRLERİMİZİ ARTTIRMAMIZ GEREKİYOR"

Kayıt dışı mücadeleyi ana gündem maddelerinden biri haline getirdiklerini dile getiren Acar, 2008'de 15 milyon 100 bin olan aktif sigortalı sayısının şu an 18 milyon 500 bini geçtiğini kaydetti. Geçen 3 buçuk yılda, 3 buçuk milyon kayıt dışını kayıt altına almanın önemli olduğunu ifade eden Acar, "Kayıt dışı bizim için çok önemli. Çünkü toplam gelirlerimiz içinde prim gelirlerimiz çok önemli. Prim gelirlerini arttırmamız gerekiyor" diye konuştu.

"NE KADAR PRİM ÖDÜYORSAN O KADAR AYLIK ALMA DÖNEMİ"

Gelecek yıl için gider bütçelerinin 181 milyar lira olacağını söyleyen Acar, kurumda yapılacak çalışmalar ve alınacak kararların sanayiciler, iş adamları ve Türkiye açısından son derece önemli olduğunu vurguladı. Kurumu daha iyi noktalara getirme gayreti içerisinde çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Acar, "Son yıllarda önemli reformlar yapıldı. Artık geleceğe çok daha güvenli bakabiliyoruz. Artık vatandaşlar ne kadar prim ödüyorsa, o kadar emekli aylığı alabilecekleri bir sisteme geçmiş olduk. Önümüzü rahat bir şekilde görebiliyoruz. Artık sosyal güvenlik sistemi açısından risk taşıyan bir ülke konumundan çıktık" diye konuştu.

"VATANDAŞA TEPEDEN BAKAN ANLAYIŞI ÇÖPE ATMAMIZ GEREKİYOR"

Vatandaş odaklı hizmetin yaygınlaştırılması gerektiğine işaret eden Acar, çalışmalarının devam ettiğinin altını çizdi. Türkiye'de 2 - 3 yıl sonra tüm kurumların örnek aldığı bir kurum oluşturmayı hedeflediklerini kaydeden Acar, "Türkiye'de kamu bürokrasisi maalesef bizim de vatandaşların da şikayet ettiği bir yapı içerisindeydi. Bu da yavaş yavaş değişiyor. Vatandaşa tepeden bakan, onu hor gören, küçük gören, kapısından çeviren anlayışları hep beraber alıp çöp sepetine atmamız gerekiyor. Yeni getirdiğimiz sistemle evde ödeme imkanına sahip 10 milyon 400 bin emeklimiz var. Bu emeklilerimize istemeleri durumunda evlerinde maaş ödeyebilecek bir kapasiteyi yakalamış olduk. Şu an da e-devlet üzerinden alınan hizmetin yüzde 60'ı SGK'ya ait işlemler. Elektronik ortamda bütün hizmetleri sunan bir kurum haline geldik" şeklinde konuştu.

"2013 SONUNA KADAR TÜM BİNALARIMIZI VATANDAŞ ODAKLI HALE GETİRECEĞİZ"

Emekliliği gelenlerin artık sistem üzerinden bu taleplerini iletebileceklerine işaret eden Acar, e-devlet şifresi ile elektronik ortamda herşeyi görebileceklerini vurguladı. Web portallarının günde 21 milyon kez tıklandığını belirten Acar, şunları söyledi:

"Bu tarihi bir rekor. 30'a yakın kente gittim. Gördüğüm manzara çok kötü. SSK, Bağkur binalarının eski hallerini biliyoruz. Bizim binalarımız böyle olmamalıydı. 3 buçuk yılda 40 il müdürlüğü binasını yeniledik. Merkezdeki tüm binalarımızı yeniledik. Hedefimiz 2013'ün sonuna kadar tüm hizmet binalarımızı vatandaş odaklı konseptlere uygun hale getirmek. 2-3 yılın içerisinde ikinci bir hamle ile bu kurumun teknolojik alt yapısını önemli ölçüde tamamlamış, fiziki mekanları herkesin örnek aldığı bir kurum haline getirmek istiyoruz" dedi

"TEK EKRANDAN İŞLEM YAPACAĞIZ"

Sosyal Güvenlik Entegrasyon Projesi'nin önemli çalışmalarından birisi olduğuna işaret eden Acar, tüm binaları birleştirdiklerini ve şu anda 3 ayrı dili kullandıklarını belirterek, "Cobol yazılım diliyle oluşturulan geçmişteki dilleri kullanıyoruz. Bunu artık tekleştireceğiz. Memurumuz tek ekranda SSK'lıymış, Bağkur'luymuş, Emekli Sandıklı'ymış ayrı ayrı değil. Tek ekranda hepsini yapabileceği bir yazılım programını hayata geçirmemiz gerekiyor. Bununla ilgili 100'e yakın arkadaşımızı istihdam ettik. Eğitimlerine başladık. İnşallah 2,5 yıl içerisinde hayata geçecek" diye konuştu.



ST(FK/AK)