Bursa Valiliği ve Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (BUSİAD) ev sahipliğinde, Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği (SaSaD) ile Savunma Müsteşarlığı işbirliği ile Bursa Altınceyla Tesisleri'nde düzenlenen 'Savunma Sanayi Buluşması' toplantısı, Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar'ın da katılımıyla yapıldı. Toplantıda konuşan Bayar, Türkiye'de artık askeri ürün oluşturma yeteneğinin geliştirildiğini belirterek, Bursa'nın da bu sektörde gereken payı almak için girişimlerde bulunduğunu söyledi. Bayar, "Bursa sanayide çok güçlü bir kent. Burada savunma sanayine hizmet eden kuruluşlar da var. Bursa sanayinin yeteneklerini artık savunma sanayiinde de göreceğiz. Beklentilerimizde bir uyuşma var gibi. Bursa savunma sanayii de bir dönüşüm geçirmek, bir adım atmak istiyor. Bursa, daha fazla teknoloji avantajları ile bu yöne doğru gitmek istiyor" diye konuştu.

Türkiye'de özgün ürünlerin olduğu tek sektörün savunma sanayii olduğuna dikkat çeken Murad Bayar, "Türkiye'de en fazla Ar-Ge mühendisi çalıştıran sektör savunma sanayii. Ancak tekstilde özgün ürünler alanında kendini aştı. Artık gitmemiz gereken yol, bu. Kendi markalarımızı oluşturmalıyız. Zırhlı araçlarda kendi markamız var. Dünya'ya da satılıyor.Belki 50’ye yakın ülkeye Türkiye’nin kendi zırhlı araçları satılıyor. Kim yapıyor bunları? Sizin oyuncularınız yapıyor. Otokar, BMC yapıyor" dedi.

Savunma sanayiinin çok geniş bir ürün yelpazesi olduğunu ve bunun içerisinde gemi inşaası, havacılık ve uzay teknolojilerinin yer aldığını vurgulayan Savunma Sanayi Müsteşarı Bayar, bunlar içerisinde gemi inşa ve havacılık sektörlerinin büyük bir potansiyeli olduğunu belirtti. Bayar, "Bursa özellikle havacılık sanayiine önem vermeli. Havacılık üretim olarak otomotiv sektörüne de çok benziyor. Eskişehir’de bir havacılık kümelenmemiz var. Bir kısmı askeri, bir kısmı da ticari uçaklara üretim yapıyor. Bursa'ya nasıl ki otomotivde önemli markalar geldi ve üretimlerini buraya taşıdılar. Aynen havacılıkta da bu olabilir. Sonuçta her ikisi de taşıt. Kendi uçağımızı yapmasak bile otomotivde olduğu gibi ciddi bir havacılık sektörü yaratılabilir" diye konuştu.

Bayar'ın ardından söz alan SaSaD Genel Sekreteri Kaya Yazgan ise Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarının yurt içinden karşılanma oranının 2011’de yüzde 52’ye ulaştığını söyledi. Sektörün 2010 yılı cirosunun 2.3 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirten Yazgan, söz konusu rakamın bu yıl ise 3 milyar doları aşmasını beklediklerini kaydetti. Yazgan, düzenlenen organizasyon kapsamında sektörde faaliyet gösteren firmaların ortak çalışmalara imza atmasını hedeflediklerini de kaydetti.