Hedef Alliance Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Bursa Şubesi'nin düzenlediği toplantıya konuşmacı olarak katıldı. Türklerin en büyük özelliğini at, avrat, silah olduğunu belirten Sancak, at ile çok fazla yaşamalarından dolayı onun zengin özelliklerinden faydalabildiğini dile getirdi. Atın 360 dereceye yakın görme özelliğinin bulunduğuna işaret eden Sancak, Türklere zamanla at gözlüğü takıldığını ve bu yüzden görüş açılarının engellendiğini kaydetti.

Türkiye'nin Avrupa'da yaşanabilecek bir krizden etkilenebileceğini ifade eden Sancak, bunun için alternatif pazarlar oluşturabileceğini söyledi. Asya'da geniş bir pazar bulunduğuna ve buna yönelinebileceğini dile getiren Sancak, Türkiye'de girişimci ordusu oluşturulması gerektiğini vurguladı. Gelecek 20 yılda yaklaşık 540 trilyon dolarlık bir pazarın oluşabileceğini belirten Sancak, "Bu sahaya en yakın insan kaynağı bizde. Hem Doğulu, hem Batı'yı tanıyan, Batılı gibi davranmayı bilen, zamanı etkin kullanan, pire için yorgan yakan kültür bizde var. Bu bize büyük avantaj sağlıyor. Bu harekete Türkler öncü edecek" diye konuştu.

'BANKALARIN ÇOĞU TEFECİLİK YAPIYOR'

Vergi sıralamasında geçen yıla kadar ilk 40'ta yer aldıklarını ifade eden Sancak, bankacıların ağlaya ağlaya öne geçtiklerini belirterek yıl sonunda çok fazla kar ettiklerini kaydetti. Sancak, "Çünkü çoğu tefecilik yapıyor. Bu hükümetin, bu sorunu çözmesi lazım. Bankaların görevi tefecilik değil. Bankların nispi görevi halkın tasarruflarını alıp, girişimcinin eline sunmaktır. Buna aykırı hareket edenin bankacılık yetkisini iptal etmek lazım. İnsanlık tarihinde tefeciliği ideolojiler, dinler yasaklamıştır. Büyük bir günah ve suçtur. Toplumsal karakteri olan sermayeyi öldürmektir. Durağan hale getirip bir tarafa istif etmektir. Ama maalesef bizim bankacılık sistemimizin özü tefeciliğe dayanıyor. Vergi sıralamasına bakıyoruz. Başta bizim Merkez Bankası olacak. İş değil. 2 milyar dolar vergi vermiş. Senin görevin vergi vermek değil ki sen bundan utanmalısın. Hükümet de sormuyor 'Hani batıyordunuz' diye. Bir ara bazıları şube kapatıp adam çıkarmaya başladılar. Hükümette çok hoşgörülü, bazıları 'Despot' diyor. Ben kendimi hükümet başkanının yerine koyuyorum. Daha agresif olacaktım" diye konuştu.

'BEN MAO'CU SİZ AKINCI'YDINIZ'

Hedef Alliance Yönetim Kurulu Başkanı Sancak, toplantının sonunda soruları cevapladı. 'Anayasa çalışmaları ve Başkanlık Sistemi ile ilgili ne düşünüyorsunuz?' şeklindeki soruya cevap veren Sancak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile 10 yıl önce tanıştığını belirtti. Sancak, "Bir elçilik için gittim o gün bugündür adama kapılandım. ‘Recep Tayyip Erdoğan'ın arkadaşlığı size maddi olarak ne kazandırdı’ diye sorarsanız, Forbes'ta zenginler sıralamasında ilk 20'deydim. 10 yıldır arkadaşız son 20'ye düştüm. Tanıştıktan sonra Başbakan, ‘Keşke senin 20 yıl önce tanışsaydık Ethem” dedi. Ben de, “İyi ki tanışmamışız. Ben o zaman Mao’cu siz Akıncı’ydınız’ yanıtını verdi. Gerçeği bu. Ama arkadaşlığı büyük bir onur. Türklerin önüne yüz yılda bir lider koyuyorlar. Ya bunu izliyorlar, insanlığa yön ve şekil veriyorlar, ya da asıyorlar. İnşallah bunun değerini biliriz" dedi.

'BİZE EN UYGUN SİSTEM BAŞKANLIK SİSTEMİ'

Gelecek yüzyıla liderlik edilebilmesi için yürütmenin bağımsız hale getirilmesi gerektiğini vurgulayan Sancak, yasamanın yürütmeden kesinlikle ayrılması gerektiğini söyledi. Türkiye'de kuvvetler ayrılığı diye bir kavram olmadığını dile getiren Sancak, "Tam bir rezalet. Kuvvetler ayrılığı yok, bizde kuvvetler tepişmesi var. Fransızlar yaptı bize hediye ettiler. Onlar bıraktılar 50 yıl geçti. Bu sistemi bizden başka uygulayan ülke yok. Ucube bir sistem bizimki. Kanun yapmaya geliyor milletvekili. Seçildiği gün mazbatayı alıp, lacileri giydiği anda 'Ben bakan olacağım' diye dolaşmaya başlıyor. Derdi yasa yapmak değil ki, onun için yasaların yüzde 80'ini bürokratlar yapıyor. Meclis kanun geliyor kaldırıyor. 20 yıldır bize en uygun model başkanlık sistemi olduğunu düşünüyorum" diye konuştu. Anayasa ile ilgili çalışmaların da yürütüldüğünü söyleyen Sancak, "Çok dilli ve kültürlü bir Anayasa yapılmalı" dedi.