Denizli sanayisinin önemli iki kolu olan tekstil ve mermer sektörü için kentte kalifiye işçi sıkıntısı başladı. 2008 krizinde işten çıkarılan işçilerin köylerine ve memleketlerine dönmesinin ardından Denizli’de organize sanayi bölgesindeki tekstil atölyeleri ve fabrikalarının patronları, çalıştıracak işçi arıyor. Nitelikli eleman sıkıntısını ise yurt dışından personel transferi ile gidermeye çalışan işletmeler, kapasiteleri artıramamaktan şikayet ediyor. SGK verilerine göre kamu ve Bağ-Kur’lu hariç 166 bin sigortalı çalışanın bulunduğu Denizli’de özellikle tekstil sektöründe nitelikli ve niteliksiz elaman arayışı tüm hızıyla sürüyor.

YENİ YATIRIMLARIN ÖNÜNÜ KESİLİYOR

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, işverenlerin, fabrikalarda çalışacak işçiyi bulmakta zorlandığını belirterek, "Özellikle tekstil ve mermer sektörleri nitelikli işçi arama ve yetiştirme gayretindeyken, niteliksiz işçi dahi bulamaz hale gelindi. Denizlili sanayici bir taraftan işçi ararken, diğer taraftan mevcut işçilerini kaybetme korkusuyla yaşar hale geldi. Uşak, Afyonkarahisar gibi çevre illerde faaliyet gösteren sanayicilerin de aynı sıkıntıyı yaşadığı görülüyor. Bu durum aynı zamanda yeni yatırımların da önünü kesiyor. Yatırımcılar, iş gücü sıkıntısı olan yerlere yatırım yapmaktan kaçınıyorlar. Denizli'de halen SGK'ya kayıtlı 166 bin civarında işçi çalışırken, aranan işçilerin bulunamamasının sebepleri de araştırılıyor" dedi.

'İŞÇİ YOKLUĞUNDA KAPASİTE ARTIRILAMIYOR'

Tan Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Tan ise organize sanayi bölgesinde tekstil sektöründe şu an 16 bin 500 sigortalı çalışanın olduğunu kaydetti. Tan, "İhtiyacımız olan eleman sayısı 18 bin. Yani 1500 civarında elemana ihtiyacımız var. Bu açığın kapanması gerekiyor. İşletmeler eleman yetersizliğinden dolayı kapasitelerini artıramıyor" diye konuştu.

Diğer yandan, İşkur, Denizli'de mermer işçisi açığını kapatmak için yaklaşık 800 kişiye iş teklifinde bulundu. Ancak bunlardan sadece 4 kişi işe girmek için başvuruda bulundu. Kentte tekstil ve mermer işçisi açığı bulunduğunu belirten İşkur Denizli İl Müdürü Feridun Giresun, genellikle masa başı işe rağbet edildiği için imalat sektöründeki nitelikli eleman ihtiyacının gün geçtikçe arttığını söyledi.



RÇ(İÖ/CK)